Agentia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite, Lansează „Proiectul de Susţinere a Persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova”



alt

alt

 

 

 

 

 

Agentia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite, lansează „Proiectul de Susţinere a Persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova”

Chişinău, 27 octombrie 2011, - Agentia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite,

lansează „Proiectul de Susţinere a Persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova” care va fi implementat de Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi.

Proiectul presupune utilizare la maxim a oportunităţilor create în urma ratificării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi din 9 iulie 2010 de către Republica Moldova, ca rezultat al Campaniei privind ratificarea UNCRPD realizată de Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi în parteneriat cu cele 64 de ONG-uri active în domeniul dizabilităţii.

Proiectul propus are ca scop să crească participarea persoanelor cu dizabilităţi la dezvoltarea social-economica a Republicii Moldova.

 În vederea facilitării participării active a persoanelor cu dizabilităţi la dezvoltarea social-economică a ţării, activităţile proiectului urmează să fie realizate pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 Obiectivul specific al proiectului este creşterea accesului persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa forţei de muncă.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt: persoanele cu dizabilităţi cu vîrstă cuprinsă între 16-62 de ani  şi ONG-urile active în domeniul dizabilităţii.

 Se aşteaptă ca prezentul proiect să fie în beneficiul agenţilor economici care vor angaja persoane cu dizabilităţi şi a societăţii în general, datorită facilitării incluziunii persoanelor cu dizabilităţi. La fel persoanele cu dizabilităţi vor beneficia în acest proiect de asistenţă juridică gratuită şi de consiliere psihologică privind barierele de angajare.

 Problema integrării persoanelor cu dizabilităţi în cîmpul muncii este una extrem de complexă, cauza fiind: varietatea formelor de dizabilitate şi necesităţi de adaptare a spaţiilor, insuficienţa informaţiei oferite atît persoanelor cu dizabilităţi cît si angajatorilor, frica subconştientă de a angaja aceste persoane.

Conform datelor prezentate de ANOFM pe parcursul anului 2011 numărul persoanelor cu dizabilităţi care s-au adresat ANOFM-ului constituie 325 de persoane, dintre care 139 femei, numărul persoanelor angajate în cîmpul muncii constituind doar 56 de persoane, dintre care 21 femei.

În acest scop proiectul îşi propune să sporească accesul persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa forţei de muncă din Republica Moldova.

Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, apolitică, de interes public, constituită pe data de 14 iulie 2006, cu scopul de a  realiza, apara şi promova drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Aceast proiect este posibil datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

                                                                     

Centrul de Asistenţă Juridică

 pentru Persoane cu Disabilităţi

str. Drumul Viilor 36/2, MD-2021,  Chişinău, Moldova

Tel. (022) 28 70 90, Email: info@advocacy.md

www.advocacy.md

Persoana de contact: Mariana Ţîbuleac, Coordonator Relaţii Publice