UJM A DECIS INAUGURAREA UNUI SPATIU PUBLIC DE DEZBATERI IN AER LIBER



Uniunea Jurnalistilor din Moldova a decis inaugurarea unui spatiu public de dezbateri in aer liber. Prima intrunire de acest gen va avea loc duminica, 23 decembrie, unde vor vi discutate declaratiile presedintelui Vladimir Voronin la ultima intalnire cu presa, dar si alte teme.

Intr-o declaratie a UJM, citata de Info-Prim Neo, se mentioneaza ca s-a recurs la aceste actiuni pentru ca ultimii opt ani din istoria Republicii Moldova atesta o discrepanta generala intre optiunea democratica a societatii si politicile promovate de elitele statului. Conform documentului, institutul mass-media publice practic a fost lichidat, desi exista si legi, si autoritati de reglementare/observare. Prin uzurpare, guvernarea controleaza toate canalele de televiziune difuzate pe retele nationale. Ofensiva antidemocratica a guvernarii comuniste a condus in acesti ani la desfiintarea spatiului public de informare, dezbatere si analiza. Cetateanul de rand, organizatiile sectorului asociativ neconformist, partidele politice de opozitie, directori de opinie, jurnalisti si personalitati marcante nu-si gasesc locul in emisiunile institutiilor publice tinute in captivitate de partidul de guvernamant. Presa independenta este insuficient de puternica pentru a putea face fata cererii enorme de spatiu de exprimare libera, solicitat de societate.

UJM anunta ca a depus la Primaria municipiului Chisinau o declaratie in care solicita, autorizarea desfasurarii unor mitinguri preconizate pentru data de 23 si 30 decembrie curent. Intrunirile vor avea loc duminica, intre orele 13 si 16, in scuarul Operei Nationale din Chisinau.

In anul 2008, activitatea spatiului public de dezbateri in aer liber va avea un caracter permanent si se va desfasura in fiecare duminica. La manifestatii sunt invitati toti cetatenii. Uniunea Jurnalistilor solicita participarea activa a jurnalistilor si intelectualitatii, a uniunilor si organizatiilor neguvernamentale, a partidelor politice, a reprezentantilor institutiilor publice centrale si locale.

 

Info-Prim Neo