Sectorul asociativ propune modificări în legislaţia fiscală



Sectorul asociativ propune elaborarea unor acte legislative noi şi ajustarea celor existente, în special în domeniul fiscal, cu scopul facilitării activităţii organizaţiilor din domeniu. La concluzii în acest sens au ajuns participanţii „Conferinţei Internaţionale privind Finanţarea de Stat a Organizaţiilor Societăţii Civile: Noi oportunităţi pentru dezvoltarea organizaţiilor societăţii civile (OSC)”, notează Info-Prim Neo.

Directorul executiv al Asociaţiei Contabililor şi Auditorilor Profesionişti (ACAP), Marina Şelaru, a declarat că este recomandabilă eliminarea articolului 53 din Codul Fiscal privind recunoaşterea ca venit impozabil a venitului obţinut din activitatea auxiliară a OSC-urilor, precum şi introducerea în Codul Fiscal a normelor privind deducerea cheltuielilor de filantropie doar pentru OSC-uri cu certificat de utilitate publică. De asemenea, participanţii la conferinţă au propus modificarea articolului 36 al Codului Fiscal privind înlocuirea criteriilor pentru deducere, în special a venitului impozabil prin venitul contabil, în condiţiile când venitul impozabil poate fi determinat doar după finele anului. În general, mecanismul deducerii donaţiilor efectuate de către persoane fizice în adresa OSC este nevoie de perfectat astfel, încât această activitate să fie stimulată şi nu sancţionată.

„O altă recomandare ar fi simplificarea declaraţiei pe venit şi prezentarea ei în formă analogică cu reprezentanţa nerezidentului în Republica Moldova. Se mai cere de separat cheltuielile de sponsorizare şi cheltuielile filantropice, deoarece cheltuielile de sponsorizare pot fi confundate cu cele de publicitate. Este necesară şi schimbarea de la regimul „scutire de TVA” la regimul cu „cota 0” a livrărilor mărfurilor şi serviciilor de la furnizori în folosul ONG-urilor care desfăşoară activităţi conform statutului. De asemenea, este oportună aprobarea Legii cu privire la antreprenoriatul social”, a spus directorul executiv al ACAP.

Asociaţia îşi propune să instituie până la sfârşitul anului 2011 o linie fierbinte pentru pentru contabilii din sectorul asociativ, prin intermediul căreia să fie clarificate operativ problemele legate de implementarea „Indicaţiilor metodice privind particularităţile contabilităţii în organizaţiile necomerciale”, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2011.

„Recomandăm elaborarea sistemului simplu de contabilitate şi raportare financiară pentru asociatiile obstesti ca parte componentă a Indicaţiilor metodice privind particularităţile contabilităţii în organizaţiile necomerciale”, a mai spus Marina Şelaru.

„Conferinţa Internaţională privind Finanţarea de Stat a Organizaţiilor Societăţii Civile: Noi oportunităţi pentru dezvoltarea Organizaţiilor Societăţii Civile din Republica Moldova ” a fost organizată în cadrul Programului FHI 360 „Consolidarea Societăţii Civile în Moldova”, susţinut de USAID. Evenimentul s-a desfăşurat cu concursul experţilor de la Centrul European pentru Drept Necomercial. 

 

http://www.info-prim.md