Mecanismele de finanţare a ONG-urilor, puse în discuţie la Chişinău



Mecanismele de finanţare a organizaţiilor societăţii civile sunt puse în discuţie la o conferinţă internaţională de două zile − „Noi oportunităţi pentru dezvoltarea sectorului societăţii civile în Republica Moldova”, care se desfăşoară la Chişinău, transmite Info-Prim Neo. 

Preşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor, Sergiu Ostaf, spune că sectorul nonguvernamental ar putea fi finanţat din bugetul de stat, aşa cum se întâmplă în România şi Slovacia, unde o parte din banii publici sunt redirecţionaţi către ONG-uri. 

Directorul Centrului de reabilitare a victimelor „Memoria”, Ludmila Popovici, este de părere că organizaţiile nonguvernamentale au nevoie de mai multe facilităţi. În condiţiile în care donatorii externi investesc preponderent în elaborarea politicilor, Ludmila Popovici, consideră necesar crearea unor fonduri pentru susţinerea ONG-urilor, în special a organizaţiilor care activează în teritoriu. 

„Finanţarea organizaţiilor nonguvernamentale de către stat este îngreunată de birocraţie”, a declarat în cadrul conferinţei premierul Vlad Filat. Potrivit primului ministru, instituţiile statului nu sunt şi încă ceva timp nu vor fi în stare să acopere un spectru de servicii sociale, iar societatea civilă poate să acopere această incapacitate. 

Vlad Filat a declarat că se simte lipsa unor mecanisme eficiente prin care cetăţenii pot finanţa direct ONG-urile active. Premierul recunoaşte că Guvernul nu a întreprins toate acţiunile necesare pentru susţinerea societăţii civile, dovadă fiind şi nivelul scăzut de finanţare din partea statului. Vlad Filat promite că Guvernul va oferi mai mult sprijin organizaţiilor nonguvernamentale, inclusiv prin parteneriate cu societatea civilă în vederea contractării unor servicii. 

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, a declarat că rezistenţa financiară a organizaţiilor nonguvernamentale reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă acestea. Oficialul recomandă ca statul să ofere ONG-urilor atât finanţare directă, cât şi susţinere indirectă, precum ar fi beneficiile fiscale. 

În Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 5.000 de organizaţii non-guvernamentale. 

Conferinţa internaţională „Noi oportunităţi pentru dezvoltarea sectorului societăţii civile în Republica Moldova” se desfăşoară la Chişinău în perioada 26-27 septembrie. Evenimentul este organizat în cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova.

 

sursa: Info-Prim Neo