Şcoala de Vară Amnesty International Moldova 2011



În perioada 22-25 august 2011, la Vadul lui Vodă, s-a desfăşurat  Şcoala de Vară organizată de către Amnesty International Moldova (AIM). Au participat 22 de studenţi din toate universităţile Republicii Moldova, dintre care şi câţiva lectori universitari. Timp de 4 zile, tinerii au fost bine-informaţi şi iniţiaţi în activităţile Amnesty International Moldova.

Agenda Şcolii de Vară a fost complexă, dar în acelaşi timp interesantă şi plăcută. În prima zi de şcoală, tinerii au fost iniţiaţi în activitatea AI, cunoscând istoria, misiunea, scopurile şi metodele folosite de aceasta. În următoarele zile, la fel s-au cunoscut în detalii cu campaniile AI, au discutat despre problematica şi mecanismele de protecţie ale Drepturilor Omului. În fiecare zi erau prezenţi la seminarele de instruire  specialişti în domeniu, care îşi împărtăşeau cu drag experiențele căpătate la AI. În ultima zi, participanţii Școlii de Vară au organizat o acţiune publică, pe plaja Vadul lui Vodă.

Toate aceste cunoștințe în domeniul Drepturilor Omului au produs iniţiativă în sufletul fiecărui voluntar, ca mai apoi să urmeze dorința de a crea grupuri de tineri plini de energie în fiecare universitate din Moldova. Tinerii sunt viitorul ţării, şi cu cît mai mulţi suntem, cu atât mai puternici devenim.

Participanţii Şcolii de Vară Amnesty International Moldova  au rămas plăcut mulţumiţi de experienţa trăită şi de noile cunoştinţe acumulate.

Iată cîteva impresii:

Adriana Ştefîrţă : “Şcoala de Vară AIM a fost o experienţă de neuitat! Practica în domeniul Drepturilor Omului a fost ceva extrem de util şi sper ca lider de grup universitar să fiu utilă şi să pot mobiliza cît mai mulţi colegi in numele acestei nobile misiuni - Promovarea şi Apărarea Drepturilor Omului!”

Ion Botnaru: "Mi-a plăcut. Am făcut cunoştinţă cu oameni energici, dinamici şi motivaţi. Îndeosebi Lilia, pentru atitudinea respectuoasă faţă de fiecare dintre noi, şi Gheorghe, pentru faptul că este foarte bun la inimă. Am relatat colegilor de grupă despre aceasta, şi i-am interesat şi pe ei. Cred că este un început bun pentru o colaborare fructuoasă."

Anastasia Sacaliuc: "Şcoala de Vară Amnesty International a reprezentat pentru mine o nouă provocare, pe care am acceptat-o cu plăcere. Cele 4 zile petrecute împreună cu colegii, prietenii şi noii lideri locali  AIM au reprezentat o experienţă unică, în urma căreia mi-am întărit convingerile şi dorinţa de a lupta mai departe pentru Respectarea Drepturilor Omului. Realizările si cunoştinţele obţinute în urma acestei Şcoli de Vară au fost pe măsura aşteptărilor. Mii de mulţumiri celor care au făcut tot posibilul să ne simţim bine şi să formăm o echipă solidă şi prietenoasă."

Iulia Zaharco: “Aldous Leonard Huxley a spus: “Experienţa nu este ceea ce i se întîmplă unui om. Ci este ceea ce face un om cu ceea ce i se întîmplă, luate la un loc.”  Consider binevenită această maximă în contextul descrierii impresiilor de la Şcoala de Vara AIM. Am avut parte de o adevărată experienţă, deoarece am avut acea tangent  dintre ceea ce mi se întîmplă si ceea ce făceam. Am trăit nişte impresii foarte viu colorate. Le mulţumesc celor care au organizat această Şcoală de Vară şi tuturor celor cu care am lucrat şi cu care ne-am distrat.”

Cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Amnesty International, participanţii Şcolii de Vară s-au unit forţele împotriva nedreptăţii şi au ridicat un toast pentru libertate!

Marina Coşciug

Articol adaugat de: Elena Dragan