CCCEC are deja o anumită experienţă şi ar fi păcat să fie împrăştiată, ONG



Dacă e să analizăm barometrele opiniei publice, din toate organele de drept Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) se bucură de cea mai mare încredere. Constatarea este făcută de către directorul Centrului de analiză şi prevenire a corupţiei (CAPC), Galina Bostan, expert al societăţii civile în procesul de reformare a justiţiei.

"Se discută asupra locului acestei instituţii şi este normal să fie aşa pentru că în perioada de până la 2009 s-a vorbit foarte mult că această instituţie este un fel de bâtă politică”, a declarat Galina Bostan pentru Info-Prim Neo.

Potrivit directorului CAPC, la început s-a vorbit despre lichidarea instituţiei, însă până la urmă s-a ajuns la reformarea acesteia, pentru că are deja o anumită experienţă şi ar fi păcat ca să fie împrăştiată. „CCCEC a înţeles care sunt avantajele cooperării cu societatea civilă şi, în principiu, profită de această cooperare, în sensul bun al cuvântului. O parte din atribuţiile acestei instituţii vor fi transferate la Ministerul Afacerilor Interne, dar nu ştiu dacă este tocmai cea mai fericită soluţie”, a spus Galina Bostan.

Directorul CAPC atenţionează că există o problemă de mentalitate a ofiţerilor de urmărire penală. De obicei, ofiţerii de urmărire penală sunt persoane care au grade speciale şi este foarte important ca ei să înţeleagă unde trebuie să fie independenţi în exercitarea atribuţiilor şi unde trebuie să existe o subordonare administrativă. „Lucrurile acestea trebuie cultivate ca să înţeleagă că atunci când este vorba de urmărire penală ei se supun doar legii. Este dificil, dar trebuie instituite mecanisme”, a menţionat Galina Bostan. „Moldova nu este şi nu va fi pregătită pentru schimbări, dar asta nu înseamna că nu trebuie să se facă nimic”, a conchis directorul CAPC.

La sfârşitul lunii mai, experţii care monitorizează reformarea CCCEC au propus consolidarea independenţei instituţiei în cadrul Guvernului sau subordonarea acesteia Parlamentului. La fel, sunt solicitate modificări în procedura de numire şi destituire a directorului centrului. Proiectul concepţiei de reformare a CCCEC cuprinde un şir de recomandări privind modificarea cadrului legal, a competenţelor instituţiei, structurii, precum şi garanţii pentru asigurarea independenţei centrului şi controlului din partea societăţii. 

 

http://info-prim.md/