Două proiecte de lege vor crea mari probleme cetăţenilor, dacă nu vor fi îmbunătăţite, CAPC



Două proiecte de legi au trezit îngrijorarea experţilor Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC). Potrivit ONG-ului, proiectele au fost elaborate cu o multitudine de greşeli, iar Parlamentul le-a votat în grabă, în primă lectură, fără a le examina minuţios, transmite Info-Prim Neo.

Este vorba de proiectul Legii privind implementarea ghişeului unic în desfăşurarea activităţii de întreprinzător şi proiectul Legii privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător.

„Nu cred că există rea intenţie, dar ele trebuie să fie modificate şi îmbunătăţite. Probabil au fost făcute de către persoane care mai puţin sunt implicate în domeniul tehnicii legislative şi sunt mai mult sunt axate pe domeniul economic”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CAPC, Galina Bostan.

Potrivit Galinei Bostan, în ambele proiecte nota informativă nu este suficient de argumentată, nu conţine referinţe la reglementările corespondente ale legislaţiei comunitare, nu analizează nivelul compatibilităţii proiectului de act legislativ cu reglementările existente şi nu conţine informaţii privind fundamentarea economico-financiară, deşi implementarea acestora va genera cheltuieli financiare. De asemenea, potrivit Galinei Bostan, o scăpare este şi faptul că autorul proiectelor nu include analiza de impact al proiectului asupra activităţii de întreprinzător, inclusiv asigurarea respectării drepturilor şi intereselor întreprinzătorilor şi ale statului.

Referitor la proiectul de instituire a ghişeului unic, Galina Bostan spune că formulările conţinute în proiect nu corespund exigenţelor stabilite în Legea privind actele legislative. „Astfel, maniera de formulare a normelor nu exprimă corect, concis şi fără echivoc ideea, din acest motiv fiind necesară lecturarea de câteva ori a propoziţiilor pentru a înţelege sensul. În general, limbajul greoi şi repetiţia frecventă a aceloraşi idei, au exclus, practic, posibilitatea formulării unor propuneri concrete de redactare a proiectului”, a declarat Galina Bostan.

Printre problemele care le poate crea proiect de lege, Galina Bostan a menţionat posibilitatea pentru autorităţile publice să încheie contracte de colaborare cu o organizaţie privată. Potrivit proiectului, în cazul în care autoritatea trebuie să instituie ghişeu unic, dar nu are capacităţile necesară, aceasta este în drept să încheie un contract de colaborare cu o firmă privată în scopul eficientizării procedurilor de reglementare şi administrare a activităţii de întreprinzător prin intermediul mecanismului ghişeului unic. „Prin aceasta se presupune că între noi va exista un intermediar. Care este rostul de a plasa între cetăţean şi autoritate un intermediar, dacă timpul pe care îl consumă autoritatea cu intermediarul este la fel ca şi timpul în care autoritatea ar comunica cu cetăţeanul. Plus la aceasta, sigur că acest intermediar, este o rudă sau un prieten al autorităţii”, a declarat Galina Bostan.

Referitor, la proiectul Legii privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător, preşedintele CAPC a declarat că maniera de formulare a normelor nu exprimă ideea corect, concis şi fără echivoc. „Cred că există foarte mulţi agenţi economici care a au pierdut foarte mult efort atunci când au încercat să obţină documente permisive, constatatoare de la autorităţile publice locale. Nu ştiu de ce autorii legii nu au mers până acolo pentru a scana toate actele normative din acest domeniu, pentru a uşura comunicarea întreprinzătorilor cu autorităţile publice locale. Consider că este o scăpare importantă a acestui proiect de lege”, a menţionat Galina Bostan.

Preşedintele CAPC a mai spus că până a fi votate în lectură finală, proiectele de lege trebuie să fie consultate minuţios de către toate ministerele, cu specialişti în domeniul, dar şi Parlamentul, iar autorii trebuie să manifeste mai multă digilenţă. 

 

http://info-prim.md