Procesarea directă a tuturor proceselor verbale din Chişinău a înlăturat divergenţa de 0,06% dintre PVT Promo-LEX şi rezultatele oficiale



La 27 iunie 2011, Asociaţia Promo-LEX a finisat procesarea fizică şi introducerea manuală a proceselor verbale de numărare a voturilor pentru funcţia de Primar General al mun. Chişinău, de după turul doi de scrutin din 19 iunie 2011. Conform calculelor rectificate concurenţii au obţinut: Dorin Chirtoacă (PL) – 50,60% sau 186916 voturi valabil exprimate şi Igor Dodon (PCRM) – 49,40% sau 182494 voturi valabil exprimate. Potrivit calculelor Promo-LEX anunţate la 20 iunie 2011 a fost înregistrată o deviere de 0,06% faţă de rezultatele prezentate de CEC.

După procesarea fizică şi introducerea manuală în baza de date a tuturor celor 300 originale ale proceselor verbale prezentate de către observatorii Promo-LEX s-a depistat cauza devierii de 0,06% faţă de rezultatele oficiale. Astfel la secţia de votare 1/25 Chişinău, Botanica în procesul verbal de numărare a voturilor (procesul verbal poate fi consultat pe www.promolex.md) ordinea de înscriere a candidaților a fost inversată. La rubrica g1 a fost înscris candidatul PL Dorin Chirtoacă, iar la rubrica g2 a fost înscris candidatul PCRM Igor Dodon.

Menţionăm că la prelucrarea telefonică a rezultatelor, cele 552 de voturi acordate candidatului Dorin Chirtoacă au fost atribuite lui Igor Dodon, iar cele 770 de voturi ale lui Igor Dodon au fost atribuite contracandidatului său. Eroarea tehnică a apărut deoarece în convorbirile telefonice conform instrucţiunilor interne de numărare rapidă, atât observatorii cât şi operatorii nu utilizează în discuţii numele concurenţilor ci litere de înscriere în procesul verbal, adică g1, g2 etc.

Reamintim că la 20 iunie 2011 Asociația Promo-LEX a prezentat rezultatele preliminare a numărării în paralel a voturilor pentru  funcția de primar general al mun. Chișinău. Datele prezentate au fost colectate telefonic de la observatorii Promo-LEX care au raportat numărul de voturi acumulat de către fiecare candidat într-o formă standardizată.

 Astfel la 20 iunie 2011, Asociaţia Promo-LEX a prezentat următoarele rezultate: Dorin Chirtoacă (PL) – 50,66% sau 187134 voturi valabil exprimate şi Igor Dodon (PCRM) – 49,34% sau 182276 voturi valabil exprimate.

Rezultatele numărării paralele Promo-LEX conțineau o deviere de 0,06% comparativ cu datele prezentate la 20 iunie 2011, oficial de către CEC, conform cărora concurenţii ar fi obţinut: Dorin Chirtoacă (PL)   – 50,60% sau 186918 voturi valabil exprimate şi Igor Dodon (PCRM)  – 49,40% sau 182494 voturi valabil exprimate.

Efortul de monitorizare Promo-LEX reaminteşte că a depistat erori în doar 12 procese verbale din cele 300 de procese verbale colectate şi procesate. Erorile au fost înregistrate la nivelul controalelor logice determinatele de formulele de calcul definite de CEC, erori care nu sunt în măsură să modifice scorul final acumulat de către candidați. Din 12 procese verbale eronate 9 procese verbale au indicat divergenţe la formula de verificare i=c+h, adică numărul buletinelor de vot primite de biroul electoral al secției de votare nu a coincis cu suma numărului de alegători care au primit buletine de vot și numărul de buletine neutilizate și la formula d=f+h, adică numărul de alegători care au participat la votare nu a coincis cu suma dintre numărul buletinelor de vot declarate nevalabile și numărul de voturi valabil exprimate,

Doar un singur proces verbal de la secţia de votare nr. 1/54 Chişinău, a indicat divergenţe la formula de verificare h=g1+g2. Astfel, numărul de voturi valabil exprimate nu a coincis cu suma voturilor acordate celor doi candidați şi care practic afectează nesemnificativ rezultatul obţinut de concurenţii electorali. Procesele verbale eronate  au generat diferența dintre rezultatele finale PVT Promo-LEX și rezultatele anunțate de CEC.

Asociaţia Promo-LEX este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, axată pe promovarea în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, a valorilor democratice şi a standardelor internaţionale în domeniul drepturilor omului.

Acest proiect este susţinut financiar şi tehnic de National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Efortul este co-finanțat de Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofiţer relaţii cu publicul, Tel: (22) 450024, GSM: 069637849, e-mail: pr@promolex.md