Conferința de presă: „Mamele împotriva torturii”



Acest eveniment este una dintre activitățile Campaniei dedicate Zilei Internaţionale a ONU pentru Susţinerea Victimelor Torturii – 26 iunie, organizate de către Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”.  

În ajunul zilei – de 26 iunie, rudele victimelor torturii, violenței și tratamentelor inumane și/sau degradante au îndemnat autorităţile naționale să stopeze tortura pe ambele maluri ale Nistrului şi să-i tragă pe torţionari la răspunderea reală.

Ana BĂTRÎNCEA, Ecaterina TANASIEV, Ina CALUN, Ecaterina GHEORGHIȚĂ, mame ale căror fii au fost arestați ilegal și torturați în Comisariatele de Poliție în urma protestelor din 7 aprilie 2009, țin să atragă atenția asupra următoarelor fapte:

  • față de copii lor a fost încălcată prezumţia nevinovăţiei și li s-au încălcat drepturile cele mai elementare;
  • victimele au fost lipsite de dreptul de a recunoaște și a afla numele torționarilor/colaboratorilor de poliție;
  • investigația cazurilor de tortură a fost foarte anevoioasă, dificilă și cu retraumatizarea repetată a victimelor și a membrilor familiilor lor;
  • procesele de judecată sunt tergiversate la nesfîrșit, iar presiunile asupra victimelor continuă chiar și în prezența judecătorilor. De asemenea, a fost inadmisibil faptul că unii băieți au fost luați cu forța din cadrul instituției de învățământ, fără careva acțiuni din partea directorului sau a dirigintelui.

”Noaptea aceea a fost un calvar pentru mine. Credeam că nu-mi mai văd copilul viu. Simţeam o frică imensă, deoarece poliţiştii îi arestau pe toţi care îi întâlneau în stradă. Noi am născut și am crescut copiii noștri nu pentru ca să fie folosiți în scopuri politice și ulterior transormați fizic și psihologic în invalizi. Dorim să fie trași la răspundere toți polițiștii implicați în actele de tortură!”, spun mamele.

Natalia MOZER, Vera ERIOMENCO, Marina POPOVSCAIA, Stela SURCHICEAN, mamele si rudele apropiate ale victimelor torturii și tratamentului inuman din regiunea transnistreană, solicită: 

  1. crearea unui grup de profesionişti independenţi – procurori, avocaţi, experţi, judecători, care ar avea accesul la documente și dosare, precum și dreptul să prezinte rapoarte și constatări, care ar fi acceptate în toate instanțele.  Membrii grupului ar trebui să includă și reprezentanţi din ţările participante la formatul de negocieri 5+2, precum și societatea civilă;
  2. crearea condiţiilor de acces în închisori. Membrii organizaţiilor societății civile să monitorizeze condiţiile din penitenciare și respectarea drepturilor omului; 
  3. Asigurarea unor standarde minime pentru deţinuţi: încăpere aerisită, apă potabilă, produse alimentare, spaţii de recreere, condiţii elementare de igienă personală şi de prevenire a bolilor infecţioase,etc.;
  4. efectuarea examenului medical obligatoriu pentru toţi deţinuţii cu îndeplinirea documentelor justificative relevante; 
  5. asigurarea tratamentului medical calificat și adecvat stării deținuților
  6. asigurarea cu medicamentele necesare pentru deţinuţi, în special pentru cei care suferă de tuberculoza, hepatita virală, SIDA şi alte boli infecțioase și/sau contagioase;
  7. izolatoarele de detenție preventivă să fie scoase de sub jurisdicția miliției, deoarece reprezentanții acestei structuri au acces la victime în afara programului de lucru (după orele 18:00);
  8. interogatoriul să fie efectuat doar în prezenţa avocaţilor. Orice detenţie cu o durată mai mare de 24 de ore și condamnarile emise de către instanțele judecătorești ale autoproclamatei republici nistrene, să fie contestate la orice tribunal din orice țară care participă la formatul de negocieri 5+2, astfel încât să fie încetate acțiunile ilegale a structurilor de pe malul stîng al Nistrului. 

”Noi - mamele victimelor torturii din regiunea transnistreană, facem apel către toţi cetăţenii din Republica Moldova să spună un ferm: "NU" - torturii!”. Încurajăm pe toți cei care luptă cu acest fenomen şi care sprijină și ajută supravieţuitorii torturii, îi încurajează să-și continue viața, să se re-integreze în familiile lor și să devină din nou membri utili și cu drepturi depline ai societăţii noastre.” 

Ținem să menționăm că Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” este primul și unicul centru de reabilitare a victimelor torturii, care activează din aprilie 2000. În prezent acordăm asistență medico-socială și legală la 178 de victime recente ale torturii, violenței, tratamentelor inumane și/sau degradante, precum și rudelor acestora, inclusiv celor din regiunea transnistreană.

Informaţii suplimentare:

Pe data de 26 iunie 1987, a intrat în vigoare Convenţia ONU Împotriva Torturii. În anul 1997 Adunarea Generală a ONU, prin rezoluţia 52/149, a declarat ziua de 26 iunie drept Zi Internaţională a ONU pentru susţinerea victimelor torturii. Scopul acestei decizii este eradicarea torturii şi aplicarea efectivă a Convenţiei împotriva torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

În conformitate cu legislaţia internaţională, s-a impus o interdicţie absolută asupra aplicării torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane şi degradante.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi:

RCTV „Memoria”: Ludmila Popovici, Director Executiv, +373 22 27 32 22; memoria@mdl.net; www.memoria.md    

Articol adaugat de: Cristina Grigoreanu
Alte articole de la acest autor: