Angajatii TRM au invatat cum sa instruiasca jurnalisti din Radio si TV



Un grup angajaţi ai Companiei Publice Teleradio-Moldova (TRM), au învăţat tehnici specifice de instruire a jurnaliştilor din radio şi televiziune, în cadrul unui training pentru traineri organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în perioada 16-18 iunie 2011.

Formând echipe, participanţii au fost implicaţi în activităţi practice de scriere şi redactare a ştirilor şi reportajelor Radio şi TV, machetarea programelor informative şi a emisiunilor, depistarea şi verificarea surselor de informare, etapele de realizare a unui interviu. Aceste activităţi le-au dat posibilitatea participanţilor să înţeleagă importanţa atelierelor şi a exerciţiilor practice folosite în procesul de instruire a jurnaliştilor.

Oleg Dmitriev, trainerul programului de instruire, directorul Departamentului de Training al postului de televiziune Russia Today (Moscova), a remarcat că scopul cursului pentru formatori a fost atins, deoarece participanţii au aplicat cunoştinţele teoretice acumulate şi au venit cu idei şi subiecte de instruire pe care ar putea să le aplice în cadrul echipelor din care fac parte. „Participanţii s-au implicat activ şi în pregătirea temelor pentru acasă, au ales un subiect pe care l-au prezentat în faţa colegilor, prin intermediul unor tehnici de instruire dinamice şi interesante, a concluzionat Oleg Dmitriev.

Iulia Buzenco, producător în cadrul Departamentului Emisiuni pentru Tineret, Radio Moldova, a menţionat că programul de instruire a fost unul util şi interesant, deoarece a fost axat pe activităţi practice şi exemple concrete din domeniul audiovizualului.

Potrivit Ludmilei Barbă, producător TV Moldova Internaţional, acest curs pentru formatori i-a dat posibilitatea să preia elemente pozitive atât din experienţa jurnalismului de televiziune rus, cât şi din experienţa trainerului, pe care le va putea aplica în activitatea sa.

Training-ul Elemente de bază în procesul de formare a jurnaliştilor din Radio şi TVa fost organizat în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor instituţionale şi profesionale ale Companiei Publice Teleradio-Moldova”, realizat de CJI în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent de la Bucureşti, cu susţinerea financiară a Ambasadei Finlandei la Bucureşti, NED (National Endowment for Democracy) şi Fundaţiei Est-Europene.