Numărarea în paralel a voturilor realizată de Promo-LEX confirmă datele oficiale



În cadrul efortului de monitorizare a alegerilor locale generale, Asociația Promo-LEX a realizat numărarea în Paralel a Voturilor (PVT) în mun.Chișinău. Procedura a fost realizată în cele 300 de secții de votare din municipiu. Pe lângă numărarea în paralel a voturilor pentru funcția de primar general al mun.Chișinău, observatorii Promo-LEX au răspuns la o serie de întrebări privind calitatea procesului electoral.

Din cele 300 de procese verbale colectate 12 au conținut erori la nivelul controalelor logice determinatele de formulele de calcul definite de CEC. Mai trebuie menționat și faptul că din cele 12 procese verbale doar într-un caz (SV 54) eroarea poate afecta numărul de voturi valabil exprimate acumulate de unul dintre candidați cu 3 voturi.

Rezultatele numărării în paralel a voturilor pentru funcția de primar general al mun.Chișinău sunt:

D. Chirtoacă – 50,66%

I. Dodon – 49,34%

În număr de voturi valabil exprimate:

D. Chirtoacă – 187,134

I. Dodon – 182.276

În ceea ce privește calitatea procesului electoral la întrebarea dacă buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV erau păstrate în loc sigur doar în 4% din secțiile de votare răspunsul a fost negativ. În 24% din secțiile de votare au fost semnalate influențe asupra alegătorilor pentru a le determina alegerea.

În alte 13% din secții de votare au avut loc violențe sau intimidări ale alegătorilor sau altor persoane. Prezența afișajului electoral în raza de 50 de metri de la secția de votare a fost înregistrată în 6% din cazuri.

Datele furnizate de cei 300 de observatori statici, care au monitorizat desfășurarea calitativă a procesului electoral în ziua scrutinului au fost colectate sistematic, telefonic, prin formulare standardizate.

Observatorii Promo-LEX, prezenți la 100% secții din municipiul Chișinău, au completat formularele standardizate de observare, care au permis codificarea și transmiterea rapidă a constatărilor spre Centrul comun de colectare și analiză Promo-LEX.

În cadrul procesului de numărare în paralel a voturilor datele din procesele verbale oficiale au fost stocate într-o bază de date. Promo-LEX dispune de un sistem electronic specializat de stocare și analiză a datelor care permite analiza tendințelor în secțiile de votare.

Numărarea în paralel a voturilor (PVT) are scopul de a întări încrederea cetățenilor în procesul electoral, în general, și numărarea voturilor în particular.

Asociaţia Promo-LEX este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, axată pe promovarea în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, a valorilor democratice şi a standardelor internaţionale în domeniul drepturilor omului.

Acest proiect este susţinut financiar şi tehnic de National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Efortul este co-finanțat de Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofiţer relaţii cu publicul
Tel: (22) 450024, GSM: 069637849, e-mail: pr@promolex.md