Suntem ceea ce bem



IMG_1423Apa – cea mai importantă resursă naturală necesară pentru menţinerea vieţii pe Pământ. Dacă până nu demult exista ipoteza, că ea este o resursă autopurificatoare şi inepuizabilă, astăzi descoperim că ea este la fel  de vulnerabilă ca şi o fiinţă vie. Astăzi, omul reuşeşte să o exploateze fără să îşi puie întrebararea dacă şi apa are limitele sale.

Aşa se întâmplă în multe ţări. Aşa se întâmplă şi în ţara noastră.

Aceasta a fost motivul, care ne-a îndemnat să organizăm audieri publice în satul Lipnic din raionul Ocniţa, care au avut loc în data de 8 iunie 2011. Povestea poluării satului Lipnic cu ape uzate provenite de la Spitalul Raional Ocniţa este una veche şi foarte tristă, şi pare a fi interminabilă. Primăria satului a făcut numeroase adresări în anii precedenţi către organele competente, inclusiv către Ministerul Mediului, în vederea găsirii soluţiilor viabile pentru redresarea situaţiei. În perioada anilor 2006-2008 au fost alocate Primăriei oraşului Ocniţa resurse financiare pentru reconstrucţia staţiei de epurare, ceea ce presupunea soluţionarea problemei poluării cu ape uzate a satului Lipnic, aflat în imediata apropiere a oraşului Ocniţa. Însă, utilizarea acestor resurse financiare nu s-au regăsit în soluţionarea problemei date. Drept urmare, şi astăzi prin satul Lipnic se varsă în fiecare zi cca 20t de ape uzate, formând un „râuleţ” de ape uzate care traversează în mod deschis satul prin grădinile oamenilor, urmându-şi calea direct spre izvorul râului Cubolta.

Prin urmare, cunoscând această problemă, Centrul Naţional de Mediu a venit cu iniţiativa de a reuni organele competente de la nivelul central şi local şi populaţia satului Lipnic, pentru a discuta problema poluării apelor de suprafaţă din sat şi găsirea unor soluţii de remediere a situaţiei cât mai urgent posibil. Evenimentul a întrunit cca 45 de locuitori ai satului Lipnic, doamna Valentina Lupulciuc, Primar al satului Lipnic, domnul Mihai Mustea, Şeful Secţiei Inspectare Resurse Acvatice şi Aer Atmosferic al Inspectoratului Ecologic de Stat, doamna Maria Sandu, Vice-Director al Institutului de Ecologie şi Geografie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, domnul Pavel Gîscă, Medicul-Şef al Centrului de Sănătate Publică Ocniţa, domnul Tudor Iurcu, Director al Spitalului Raional Ocniţa, domnul Petru Goinic,  Inspectorul Principal al Inspecţiei Ecologice Ocniţa, domnişoara Raisa Razmeriţă, Vice-Preşedinte al Asociaţiei „Hyde Park” şi doamna Ina Coşeru, Preşedinte al Centrului Naţional de Mediu. Numărul sporit a persoanelor care au participat la şedinţa şi tonalitatea discuţiilor care au avut loc, denota interesul persoanelor implicate în dorinţa de a soluţiona problema poluării apelor de suprafaţă din localitate.

Directorul Spitalului Raional Ocniţa, domnul Tudor Iurcu şi-a exprimat dorinţa de a soluţiona problema poluării satului provenit de la spital şi a oferit aportul său de a contribui la căutarea resurselor necesare pentru, ca împreună cu Primăria satului Lipnic să soluţioneze problema dată. Domnul Mihai Mustea a recomandat doamnei primar al satului Lipnic să preia proiectul staţiei de epurare elaborat anterior, de la Primăria oraşului Ocniţa şi să întreprindă paşii necesari pentru construcţia unei mini-staţii de epurare a apelor uzate în satul Lipnic, care va colecta şi epura apele uzate provenite de la spital, precum şi ar oferi o perspectivă pentru construcţia reţelei de canalizare în satul Lipnic. Din relatările Doamnei Primar s-a constatat, că satul ar avea un potenţial pentru construcţia unei reţele de aprovizionare cu apă provenite din fântânile arteziene, ceea ce ar oferi locuitorilor satului Lipnic acces la apă potabilă.

Un alt aspect important al şedinţei a fost testarea apelor din fântânile din satul Lipnic, care la momentul actual contituie principala sursă de apă potabilă a locuitorilor satului. Participanţii de la şedinţă au venit cu probe de apă prelevate din fântânile din care consumă apă în fiecare zi. Astfel, au fost efectuate de către doamna Maria Sandu, Vice-Directorul Institutului de Ecologie şi Geografie, teste de teren la conţinutul de nitraţi în apele din fîntînile de mină situate in diverse locuri din localitate.  Din cele 61 de teste realizate, în 36 de cazuri, apa depăşeşte norma concentraţiilor admisibile (50mlg/l), iar în 11 din ele depăşirea este de la 2 la 6 ori. Domnul Pavel Gîscă, Medicul-Şef al Centrului de Sănătate Publică Ocniţa, a oferit explicaţii participanţilor despe conseciţele consumului îndelungat al apei cu un conţinut ridicat de nitraţi, care duce la micşorarea numărului de globule roşii în organism, ceea ce în timp poate provoca un şir de boli, inclusiv cancerul. Respectiv, a fost subliniat de nenumărate ori despre importanţa protecţiei mediului, şi implicit al resurselor de apă, care are un impact direct şi imediat asupra sănătăţii omului şi asupra nivelului de trai al populaţiei. S-a comunicat la şedinţă despre necesitatea administrării corespunzătoare a deşeurilor organice, al amplasării WC-urilor, care sunt principalele surse de poluare cu nitraţi, nitriţi şi amoniac al apelor din fântâni.

Spre finalul întrunirii, doamna Valentina Lupulciuc, Primar al satului Lipnic, a mulţumit iniţiatorii evenimentului şi participanţii pentru interesul manifestat faţă de problema poluării apelor de suprafaţă din satul Lipnic şi pentru dorinţa tuturor de a contribui la soluţionarea problemei.

 

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului “Promovarea dezvoltării durabile a Moldovei prin apărarea dreptului la un mediu sănătos”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova.

Acest articol a fost finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.