Taberele Solidarităţii în avanpremieră



Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei organizează formarea voluntarilor pentru Taberele Solidarităţii. Activitatea se desfăşoară la Orhei în perioada 7-9 iunie cu participarea a 20 de voluntari din Centrele teritoriale ale organizaţiei.

Ce reprezintă „Taberele Solidarităţii”?

Acesta este un proiect realizat din anul 2006 de către "Diaconia" în parteneriat cu organizaţia „Caritas Ambrosiana” (Italia). Obiectivele taberelor sunt: motivarea implicării tinerilor în activităţile de voluntariat; realizarea schimbului de experienţă între voluntarii din cele două ţări şi organizarea jocurilor şi activităţilor de animaţie în zonele rurale. În fiecare vară, cele două grupuri de tineri voluntari: din Italia şi Republica Moldova, pe parcursul a 6 zile organizează tabere de vară în una din parohiile Mitropoliei Basarabiei.

De ce este necesară formarea voluntarilor pentru tabere?

În cadrul formării voluntarii locuiesc în regimul de tabără, participă la activităţi similare unei tabere propriu-zise şi sunt familiarizaţi cu subiecte precum: calităţile unui bun animator, criteriile de organizare ale unui joc reuşit, repartizarea responsabilităţilor în cadrul echipei, etc.

Formarea 2011:notiţe din jurnal

Marea aventură instructivă începe la ora 8 cu dejunul şi, de obicei, nu se termină la ora 19 cu cina, pentru că programul include câteva zeci de activităţi ce se supun cu greu acelor ceasornicului: jocuri, evaluări, discuţii, activităţi în echipe, ateliere de creaţie. Voluntarii împreună cu formatorii construiesc portretul unui animator: activ, responsabil, atent, vesel, empatic, sensibil, răbdător – o persoană care ştie şi vrea să-i facă şi pe alţii să se joace. Această formulă magică este învăţată apoi, de fiecare în parte tot prin intermediul jocului. Ce este jocul?- urmează o altă reţetă descoperită de voluntari: e timpul liber petrecut util, plăcut şi frumos, e plăcere, distracţie, modalitate de cunoaştere, artă, bucurie, comuniune. Toată energia acestor tineri este orientată spre zecile de ochişori ce abia aşteaptă să intre în această vară în palatul animaţiei şi al bunei dispoziţii.

În acest an, „Diaconia” a va organiza 3 tabere de vară la Orhei, Roşu (raionul Cahul) şi Coşcalia (raionul Căuşeni). Fiecare tabără durează 6 zile, adunând pe terenul de joacă, zilnic, cca 50 de copii.

Pentru contacte:

Anna Zastavneţcaia, coordonator proiecte PR

Misiunea Socială "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei

tel.:069474814