Gas Natural Fenosa a inaugurat un laborator modern la Facultatea de Energetică din cadrul UTM



Gas Natural Fenosa a inaugurat un laborator modern la Facultatea de Energetică din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova pentru studiul avansat al instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice

La 20 mai, curent,  în sediul  Facultăţii de Energetică  din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova, a fost inaugurat un laborator  modernpentru studiul instalaţiilor sistemelor de distribuţie a energiei electrice, dotat prin contribuţia filialei moldoveneşti a companiei Gas Natural Fenosa. Acţiunea derivă din  prevederile Acordului de colaborare dintre  cea mai mare întreprindere furnizoare de energie electrică din Republica Moldova - Î.C.S.  Red Union Fenosa S.A. şi Universitatea tehnică din Moldova (UTM), semnat pe 22 octombrie, 2008.


În particular, Red Union Fenosa şi-a luat atunci  angajamentul să sprijine crearea în cadrul UTM a unei baze de date cu privire la întreprindere prin furnizarea materialelor necesare, să prezinte propuneri cu privire la perfecţionarea programelor de studii pentru specialităţile solicitate şi tematica proiectelor tezelor de curs şi de licenţă cu caracter real, să participe cu personal calificat al întreprinderii la instruirea sau stagierea studenţilor, să amenajeze la UTM o sală de studii şi un laborator modern pentru lucrările practice privind echipamentele şi instalaţiile sistemelor de distribuţie a energiei electrice, de asemenea, să doneze bibliotecii Facultăţii de Energetică un set de literatură din domeniul electroenergetic.La rândul său UTM şi-a asumat obligaţia să organizeze târguri ale locurilor de muncă, zile ale carierei, mese rotunde tematice la care să invite specialişti de la întreprindere, să ţină cont de propunerile prezentate de întreprindere ce reflectă tendinţele moderne în dezvoltarea tehnicii şi tehnologiilor la etapa de elaborare a programelor de învăţământ, să efectueze cercetări ştiinţifice conform solicitărilor întreprinderii cu participarea, după caz, în implementarea ulterioară a rezultatelor acestora în cadrul întreprinderii, să asigure pregătirea profesională continuă a specialiştilor întreprinderii, să susţină desfăşurarea stagiilor de practică a studenţilor la întreprindere şi să recomande absolvenţi ai UTM pentru plasarea acestora în câmpul muncii.

Domnull Petru Todos, prim prorector al UTM a declarat în cadrul festivităţii de inaugurare a laboratorului, că apreciază înalt sprijinul acordat constant de compania energetică spaniolă Gas Natural Fenosa facultăţii de energetică. “Anterior au mai fost  realizate câteva proiecte de dotare tehnico-materiala.  Acest laborator reprezintă un salt calitativ în  asigurarea  suportului necesar procesului didactic. Studenţii noştri beneficiază de locuri pentru practică la această întreprindere, cadrele didactice de la facultatea de profil participă la diverse proiecte de consultanţă în domeniul energetic. Suntem recunoscători  Companiei Gas Natural Fenosa pentru acest suport consistent”, a spus dl. Todos.

Doamna Silvia Radu, preşedinte Red  Union Fenosa a dat asigurări, că si pe viitor studenţii si profesorii de la UTM vor fi susţinuţi de către companie.  “Astăzi am asistat la  inaugurarea laboratorului reamenajat şi dotat cu 4 standuri moderne digitalizate, care vor permite modelarea diferitor lucrări practice, cu redarea în calculator a tuturor parametrilor solicitaţi. Aceste condiţii calitativ avansate de instruire vor favoriza studenţii în acumularea cunoştinţelor şi a  experienţei, pe care ulterior le vor putrea aplica în cadrul companiei Gas Natural Fenosa în Moldova sau în oricare alta din cele 25 de ţări, unde activează în prezent  aceasta, sau a altor întreprinderi, unde se vor angaja.

La festivitatea de inaugurare a laboratorului UTM modernizat de Compania Gas Natural Fenosa  au participat studenţi şi profesori  ai Facultăţii de energetică, de asemenea angajaţi ai  RED UNION FENOSA, foşti absolvenţi ai  acestei instituţii de învăţământ.

 

sursa:www.ufmoldova.com