Instruire complexa pentru reteaua AICI TV



Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  a organizat, la 17 mai, un program de instruire pentru membrii reţelei AICI TV . De aceasta dată, beneficiarii au fost cameramanii şi editorii video ai reţelei. Scopul programului a fost de a consolida abilităţile de filmare şi editare video ale participanţilor, acumulate în cadrul activităţilor de instruire anterioare organizate de CJI, astfel încât emisiunile realizate de reţea să fie cit mai calitative, din punct de vedere al imaginii.

Reieşind din aceasta, în agenda zilei au fost fixate mai multe subiecte de instruire şi revizuire, printre care: repere şi parametri tehnici ai camerelor de filmat, compoziţia cadrului, reguli de filmare a unui interviu şi a unui stand-up, încadraturile folosite în televiziune. „Am deja suficiente cunoştinţe şi experienţă in domeniu. Totuşi, la orice training, înţeleg că mai am ceva de învăţat şi suntem foarte recunoscători pentru astfel de posibilităţi”, a spus Denis Tighineanu, cameraman de la SOR TV.

Pentru editori, de un mare interes au fost  aspectele privind prelucrarea sunetului în procesul de editare video, precum şi revizuirea regulilor de editare corectă a ştirilor. „Sunt reporter, dar şi editor începător, care editează intuitiv, uneori, fără o cunoaştere strictă a regulilor. Şi dacă unii doar au repetat ceea ce ştiau deja, eu pot spune că astăzi am învăţat foarte multe”, a precizat Tania Tarlev, reporter şi editor de la MEDIA TV din Cimişlia.

A doua parte a training-ului a fost rezervată exerciţiilor practice. Astfel, participanţii, sub îndrumarea instructorilor, au editat materiale video. Ulterior, au fost analizate şi aspectele problematice pe care editorii video şi cameramanii le întâlnesc în activitatea lor zilnică. În funcţie de acestea, fiecare participant a primit consultaţii individuale.

În calitate de instructori au fost Veaceslav Carteră, director tehnic AICI TV şi Andrei Colţa, cameraman şi editor video, AICI TV.

Acest program de instruire  a fost organizat în cadrul proiectului „Programul Mass – Media în Moldova”, implementat de IREX Moldova în parteneriat cu CJI şi finanţat de USAID.