A fost lansată Linia fierbinte anticorupţie a Consiliului Civic de pe lângă Serviciul Vamal: 222331



222331 este linia fierbinte anticorupţie independentă a Consiliului Civic de pe lângă Serviciului Vamal, la care vor putea apela cetăţenii RM pentru a face sesizări. Numărul dedicat de telefon şi fax funcţionează în regim non-stop la tarif obişnuit. Toate apelurile vor fi înregistrate şi procesate de către membrii Consiliului Civic – platformă de consultare formată din experţi independenţi, reprezentanţi ai asociaţiilor de business şi jurnalişti. Această structură a fost creată în cadrul proiectului „Intensificarea cooperării Serviciului Vamal cu societatea civilă în vederea prevenirii corupţiei”, implementat de IDIS „Viitorul”, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Est-Europene.

„Orice efort depus în combaterea corupţiei îşi are efectul său şi se adaugă la eforturile făcute inclusiv de însăşi Serviciul Vamal. Cu cât mai multe alternative va avea cetăţeanul, agentul economic, de a reacţiona în cazuri de corupţie, cu atât va scădea nivelul acestui flagel, mai ales că această linie fierbinte este una independentă şi în grija unui Consiliu care are tot interesul de a soluţiona fiecare caz”, afirmă Vlad Bercu de la Asociaţia Ziariştilor Economişti, care deţine şi preşedinţia Consiliului Civic de pe lângă Serviciul Vamal.  

Pentru a promova linia dedicată cazurilor de corupţie la Vamă, 222331, vor fi distribuite 1000 de postere la toate punctele de trecere a frontierei de stat. Regulamentul de funcţionare a Liniei fierbinţi a fost aprobat în unanimitate la una din şedinţele Consiliului Civic. Astfel, operatorul va elabora lunar rapoarte, care vor fi dezbătute la şedinţele Consiliului Civic. În baza plângerilor recepţionate şi a dezbaterilor din Consiliu, vor fi formulate recomandări care vor fi transmise Serviciului Vamal, care şi-a asumat responsabilitatea de a reacţiona în timp util la sesizări.

„Prevenirea corupţiei în vamă este eficientă doar în condiţiile în care societatea susţine măsurile anticorupţionale promovate de conducerea Serviciul Vamal şi se implică în acest proces benevol şi conştient. Prin susţinerea iniţiativei de lansare a liniei fierbinte de către Consiliul Civic, dorim să sensibilizăm agenţii economici şi cetăţenii pentru unificarea eforturilor în prevenirea şi combaterea acestui fenomen, care destabilizează activitatea întregului sistem vamal şi prejudiciază bugetul de stat”, a menţionat directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi.

Consiliul Civic de pe lângă Serviciul Vamal are următoarea componenţă:

  • Ludmila Negruţă, Asociaţia Naţională a Producătorilor din Moldova
  • Sevastian Botnari, Asociaţia Naţionala a Agenţiilor de Turism din Republica Moldova.
  • Vlad Bercu, Asociaţia Ziariştilor Economişti
  • Viorel Chivriga, IDIS „Viitorul”
  • Raisa Bejan, Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova
  • Ion Luca, Asociaţia Micilor Producători de Vin din Moldova
  • Teodor Bordei, Centrul de Drept Necomercial
  • Alexandru Slusari, Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (Uniagroprotect)
  • Eugen Daţco, Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor
  • Gheorghe Arpentin, Uniunea Oenologilor din Moldova
  • Vladimir Florea, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Moldova.

La 4 august 2010, IDIS „Viitorul” şi Serviciul Vamal au semnat un Acord de colaborare. Asta în condiţiile în care preocuparea IDIS faţă de sectorul vamal nu se rezumă la combaterea corupţiei, experţii economici ai Institutului fiind cei care au analizat situaţia din comerţul exterior, insistând pe facilitarea, optiimizarea şi stimularea traficului de mărfuri şi a cetăţenilor prin punctele de trecere a frontierei de stat.