5 MAI - Ziua luptei pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi



Tu poţi să mergi, să priveşti, să reciţi, să vorbeşti, să cînţi... Dar ca să poată face aceleaşi lucruri ca şi tine, multe persoane au nevoie de un scaun cu rotile sau de profesori speciali care să îi înveţe nu doar limba româna, dar şi limbajul semnelor sau alfabetul Braille.

Ziua de 5 mai este dedicată luptei pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi – zi în care comunitatea europeană pune accent pe demnitatea, drepturile fundamentale, protecţia împotriva discriminării, a democraţiei, echităţii şi coeziunii sociale.

În acest context, Preşedintele interimar al Republicii Moldova şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a transmis un mesaj prin intermediul unui comunicat de presă persoanelor aflate în dificultate fizică şi mintală. ,,Cel mai important și cel mai lesne de realizat în favoarea persoanelor cu dizabilități ține de conștientizarea faptului că între noi nu există nicio deosebire esențială, care să pună în balanță valoarea socială a unui sau altui cetățean. Este foarte important să realizăm faptul că, deseori, un gest repezit sau neatent pot să rănească foarte dureros. De aceea, este necesar să fim mai buni și mai toleranți unii cu alții! Vă doresc ca poziţia activă de viaţă şi puterea de spirit, ce vă caracterizează, să devină un exemplu pentru noi toți. Vă doresc multă sănătate, elan creator și prosperitate!”, se arată în mesaj.

În comunicatul Serviciului de presă al Parlamentului se mai menţionează că ,,eforturile statului în favoarea acestor cetățeni se rezumă la acordarea unei susțineri materiale sau financiare, ceea ce nici pe departe nu este de ajuns. Accentele la acest capitol trebuie să fie puse pe integrarea socială cât mai eficientă a acestor persoane, pe oferirea de șanse egale pentru muncă, odihnă și învățătură”.

Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, precizează că Republica Moldova a ratificat la 9  iulie 2010, Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Conventia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati  este un tratat international care stabileste drepturile persoanelor cu dizabilitati si obligatiile Statelor-parti de a promova, proteja si asigura drepturile acestor persoane. Acesta stabileste standarde noi privind accesul persoanelor cu dizabilitati la informatie, educatie, munca, spatiu public etc.

Statele au negociat Conventia cu participarea organizatiilor societatii civile, institutiilor nationale privind drepturile omului si organizatiilor interstatale. Adunarea Generala a ONU a adoptat Conventia pe data de 13 decembrie 2006 si ea a fost deschisa pentru semnare la 30 Martie 2007, zi in care a fost semnata si de Republica Moldova. Statele care ratifica Conventia isi asuma obligatia legala de a respecta standardele prevazute de aceasta.

Autor: Mariana Ţîbuleac