Comunitatea LGBT se lipseşte de paradă şi în acest an



alt Comunitatea LGBT (comunitatea gaylor, lesbienilor, bisexualilor şi persoanelor transgen) din Moldova a renunţat şi anul acesta la parada minorităţilor sexuale pentru a evita confruntările cu contramanifestanţii. Directorul executiv al Centrului de Informaţii „Genderdoc-M”, Anastasia Danilova, a declarat marţi, 3 mai, la o conferinţă de presă că cel de-al X-a festival al comunităţii LesBiGay „Curcubeul peste Nistru” va începe pe 5 mai şi va dura trei zile. Programul prevede depuneri de flori, conferinţe, concursuri şi, posibil, un flash-mob, transmite Info-Prim Neo. 

Anastasia Danilova a menţionat că florile vor fi depuse la Monumentul victimelor represiunilor pentru a cinsti memoria gaylor şi lesbienelor omorâţi şi torturaţi de către diferite regimuri în diferite perioade istorice. În cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului vor fi premiaţi cei mai toleranţi cetăţeni ai ţării, participanţi activi la dezvoltarea mişcării comunităţii LGBT, iar seara va avea loc un concert cu participarea interpreţilor autohtoni. 

Coordonatorul programului „Lobby şi Advocacy”, Angela Frolov, a declarat că pe 6 mai va fi desfăşurată o conferinţă, în cadrul căreia se va pune în discuţie situaţia LGBT în Moldova şi posibilităţile de apărare a drepturilor comunităţii în baza legislaţiei actuale şi necesitatea adoptării legii privind prevenirea şi combaterea discriminării în Republica Moldova. De asemenea, la conferinţă va mai fi prezentat şi un raport privind cazurile de discriminare şi rezultatele unui chestionar al LGBT vis-a-vis de încălcarea drepturilor minorităţilor sexuale. 

Preşedintele centrului „Genderdoc-M”, Alexei Marcicov, a spus că în cea de a treia zi va fi inaugurat tradiţionalul Pride House, în cadrul căruia se vor organiza două workshop-uri. Primul va fi consacrat soluţiilor pentru rezolvarea conflictelor părinţi – copii, în baza programului de sprijin elaborat de către Centrul „Genderdoc-M” şi grupul de sprijin pentru părinţii lesbienelor şi gaylor. În cadrul celei de-a doua activităţi participanţii se vor familiariza cu metoda terapiei prin artă. 

Alexei Marcicov a precizat că la manifestaţiile nocturne din aceste 3 zile de festival presa va avea acces, dar fără aparate foto şi camere video. 

În anul 2008, contramanifestanţii au împiedicat desfăşurarea paradei LGBT, blocând participanţii în autobuzul lor. În următorii ani, comunitatea a renunţat la această acţiune.

 

sursa: www.info-prim.md