Vreau un primar… japonez



De curând, în Japonia au avut loc alegerile locale. În pofida greutăților, a situației care nu cred că mai necesită atâta amintită, alegerile locale au avut loc. Doar în unele localități, mult prea afectate de dezastru au fost amânate alegerile. Campaniile electorale sunt mult prea diferite de ale noastre. Fără murdării, fără glod, fără a umbla cu spionajul în spate. Fără a scurma și aminti ce a făcut și ce nu a făcut primarul care încă mai este la cârma localității. Fără emisiuni stupide la TV, televiziunile locale și locuitorii fiind cruțați de baliverne promițătoare și mincinoase. Și, șansele de obicei se dau tinerilor. Nu e o rușine pentru candidați, dacă vor fi întrebați ce veți face cu o anumită stradă, să răspundă: acum situația e foarte grea, dar promit că voi face tot posibilul să atrag unele fonduri. Și locuitorii îl vor crede. Și el chiar va face acest lucru când va fi primar.

Dacă tot vin alegerile locale, iar candidații la acest post important deja au fost anunțați, ap eu, ca simplu cetățean conștiincios, care va merge la vot numaidec(g)ât vreau:

  • un primar matur (nu la ani, ci la mine), responsabil, chibzuit și care să fie un adevărat gospodar, fără scheleți în șifonier, fără unchi în Parlament, fără interese personale, care iubește orașul, care nu se aruncă în proiecte cu lauri-balauri, care e un bun economist-manager-analist-politician, care se pricepe în educație, cultură, tineret, sport, viață socială.
  • un primar care știe să motiveze locuitorii orașului, care știe cum și reușește să adune mai mult de 50% din locuitori să participe la o acțiune pentru a avea cel mai frumos-plăcut-curat-armonios oraș avut de Moldova vreodată.
  • un primar care odată ce spune DA, așa să fie.
  • un primar care stabilește niște amenzi și are grijă ca acestea să ajungă la buget și nu în mâinile polițiștilor sau a altor funcționărei
  • un primar care să accepte un oraș colorat, frumos, plăcut ochiului ;-)
  • un primar care să poată atrage proiecte fezabile și bune.
  • iar când va face ceva frumos, să nu umble cu televiziunea după curul său sine.
  • un primar care să declare puține dar să facă multe.
  • un primar care nu se ceartă ca la ușa cortului cu orice coadă de câine.
  • un primar care-și iubește orașul/satul precum casa proprie.
  • un primar care are grijă de locuitori precum are grijă de familia sa.

Am câteva exemple de primari din Japonia – care au reușit atâtea să facă, că ai noștri nici nu visează. Unul a reușit să adune tooată localitatea pentru a sădi flori pe malul râului din oraș, astfel acest oraș primind titlul deRâul de flori mai apoi. Un altul la fel cu ajutorul comunității a pavat străzile cu pavaj pe alocuri colorat, cu unele simboluri, unele desene, astfel fiind plăcut să mergi pe acele străzi. Și mai e unul, care deși necunoscut aproape, a vândut casa și a rămas doar cu mașina si o camera pe care o închiria cu soția. investind totul pentru campanie și localitate, a câștigat alegerile locale. Și acum e primar, după 2 scrutine la rând câștigate detașat.

De ce noi nu putem așa? Pentru că nu suntem japonezi, ci mAldAveni. Și nu avem spirit civic deloc, din păcate. Și suntem egoiști. Și doar gura e de noi. Dar totuși vrem un oraș frumos, fără putoare, curat, sigur, etc. Haideți să găsim un primar care să ne ambiționeze, să ne motiveze să facem ceva, să vrem să invităm prietenii de peste hotare să ne viziteze orașul fără a ne fi rușine.

Până atunci eu mai visez… vreau un primar japonez. :oops:

 

http://dindina.eu/2011/05/04/vreau-un-primar-japonez/