COMMUNICAT DE PRESA: TERRE DES HOMMES



TERRE DES HOMMES (Tdh) pledeaza pentru urgentarea procesului de mobilizare si consolidare a Consiliilor Locale pentru Protectia Drepturilor Copilului (CLPDC) din comunitatile rurale pentru a stopa efectele migratiei asupra copiilor 

 

Conferinta nationala din 15 noiembrie, a.c. privind drepturile copilului si migratia, organizata de catre UNICEF - Moldova, confirma gravitatea efectelor migratiei asupra conditiilor de dezvoltare a copiilor. €žTdh isi orienteaza strategiile in comunitatile rurale, acolo unde fenomenul migratiei are cel mai mare efect asupra populatiei", a declarat Ray Torres, reprezentatul UNICEF - Moldova.

€žTerre des hommes" se alatura declaratiilor reprezentantilor Ministerului Protectiei Sociale, Familiei si Copilului privind diminuarea riscurilor migratiei asupra copiilor si este de acord cu necesitatea mobilizarii urgente a resurselor autoritatilor locale in favoarea protectiei copilului. Cu prilejul Zilei Conventiei pentru Drepturile Copilului, chemam societatea civila si autoritatile publice sa-si orienteze eforturile in acordarea sprijinului tehnic si financiar Primariilor pentru imputernicirea activitatii CLPDC.  

Experienta celor 2 ani de activitate a Proiectului €žFii Ajutor Copiilor Tarii" - FACT demonstreaza rezultate pozitive ale 44 CLPDC in identificarea si solutionarea cazurilor de neglijare a parintilor plecati peste hotare, abuz si exploatare a peste 2.000 copii. In localitatile rurale exista un potential local care trebuie valorificat si sustinut sa redreseze situatia copiilor si familiilor. Diminuarea riscurilor si efectelor migratiei presupune necesitatea initierii unui dialog dintre parinti, autoritati publice si alti actori locali. Schimbarea fiecarui copil incepe cu schimbarea fiecarei familii si fiecarei comunitati. Tdh a lansat in 2007 aplicarea noilor abordari psiho-sociale de lucru cu copiii si actorii locali.    

Tdh si €žSalvati Copii" - Moldova, in colaborare cu MPSFC, UNICEF, SDC, Fundatia Medicor si OSCE sprijina CLPDC din Soroca, Ungheni si localitatile rurale ale mun. Chisinau, unde 21% din parinti accepta migratia ilegala a copiilor drept singura posibilitate de supravietuire.       

####

Delegatia Fundatiei"Terre des hommes" in Republica Moldova