Angajatii TRM, instruiti sa devina formatori



De ce şi cum se organizează un program de instruire, care este specificul instruirii adulţilor, care ar trebui să fie calităţile unui formator – au fost câteva dintre subiectele abordate în cadrul training-ului Ce trebuie să ştim pentru a organiza şi susţine o sesiune de formare”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în perioada 18-20 aprilie, la Chişinău.

În cadrul programului de instruire, doisprezece angajaţi ai Companiei Publice Teleradio-Moldova (TRM) şi instructori de la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism au învăţat cum să organizeze o sesiune de formare ţinând cont de scopurile şi obiectivele formulate, specificul instruirii adulţilor şi necesităţile de instruire ale acestora.

Participanţii au avut posibilitatea să aplice cunoştinţele teoretice despre procesul de organizare - desfăşurare - evaluare a sesiunii de instruire, elaborând câte un plan de curs pentru un potenţial program de instruire pe care aceştia îl pot organiza în cadrul echipelor din care fac parte.

Potrivit Mihaelei Danga, directorul adjunct al Centrului pentru Jurnalism Independent de la Bucureşti, cea care a moderat cursul pentru formatori, instructorul este mai mult decât cel care susţine o sesiune de formare, el este cel care generează experienţă şi care învaţă continuu de la cursanţii săi.

„Am participat pentru prima dată la un program de instruire pentru traineri, dar mi-au fost foarte utile informaţiile despre etapele de organizare a unui training şi tehnicile de predare pentru adulţi pe care le poate utiliza formatorul”,  a menţionat Svetlana Sârbu, producător-coordonator în cadrul Departamentului Emisiuni culturale, Radio Moldova.

„Am proiectat un plan pentru un curs de dicţie. Pentru început cred că putem organiza un astfel de curs pentru redactorii-prezentatori din radio, deoarece un training în domeniul dicţie şi voce este întotdeauna binevenit şi util pentru jurnaliştii din radio”, a spus Domniţa Jechiu, regizor Radio Moldova.

Training-ul „Ce trebuie să ştim pentru a organiza şi susţine o sesiune de formare” a fost organizat în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor instituţionale şi profesionale ale Companiei Publice Teleradio-Moldova”, realizat de CJI în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent de la Bucureşti, cu susţinerea financiară a Ambasadei Finlandei la Bucureşti, NED (National Endowment for Democracy) şi Fundaţiei Est-Europene.