Asigurarea respectării drepturilor persoanelor private de libertate va fi mai eficientă prin implica



„Asigurarea respectării drepturilor persoanelor private de libertate va mai eficientă prin implicarea societăţii civile” este una din concluziile la care au ajuns participanţii la masa rotundă „Edificarea unui mecanism descentralizat de monitorizarea a respectării drepturilor omului în instituţiile care asigură detenţia” desfăşurată în data de 12 aprilie, curent, la iniţiativa Centrul de Justiţie Comunitară Chişinău. În cadrul evenimentului au participat reprezentanţi ai societăţii civile precum şi a instituţiilor de drept.

altDezbaterile au  scos în evidenţă situaţia de impas creată la momentul actual cu referire la modul de gestionare a mecanismului de monitorizarea a respectării drepturilor omului în instituţiile de detenţie din mun. Chişinău, unul din aceste mecanisme fiind Comisia Locala de Monitorizare a locurilor de detenţie (în continuare CLM).

Centrul de Justiţie Comunitară precizează că o asemenea comisie nu a fost încă instituită în mun. Chişinău, deşi Legea nr. 235 din 13.11.2008 privind controlul civil asupra respectării drepturilor omului în instituţiile care asigură detenţia persoanelor stabileşte formarea acesteia. În raza teritorială a municipiului activează  5 comisariate de poliţie, 7 instituţii penitenciare (Penitenciarele nr.4, 9, 10, 13, 15, 16 şi 19) si un spital clinic de psihiatrie.

Conform art. 3 a legii nominalizate, Consiliul Municipal Chişinău este responsabil pentru aprobarea componenţei nominale a CLM care activează în raza teritorială a mun. Chişinău. În acelaşi timp, lipsa unui personal specializat format din jurişti, medici, asistenţi sociali, psihologi, care ar trebui să activeze în bază de voluntariat, transformă legea privind controlul civil asupra respectării drepturilor omului în instituţiile de detenţie într-un act lipsit de autoritate şi practic inaplicabil. alt

Recomandările formulate în cadrul mesei rotunde s-au axat în special asupra necesităţii iniţierii unor discuţii constructive cu reprezentanţii Consiliului Municipal, precum şi de a forma un grup de lucru comun cu Centrul pentru Drepturile Omului pentru elaborarea pachetului de amendamente a legii nr.235 din 13.11.2008.

Centrul de Justiţie Comunitară are intenţia de a continua dialogul în privinţa consolidării capacităţii  societăţii civile în domeniul monitorizării locurilor de detenţie .

Evenimentul a fost organizat de ”Centrul de Justiţie Comunitară” Chişinău în cadrul proiectului „Contribuirea la consolidarea capacităţii de gestionare a Comisiilor Locale de Monitorizarea în instituţiile care asigură detenţia persoanelor”, cu suportul financiar al Institutului de Reforme Penale şi ICCO.

NOTE:

Potrivit standardelor internaţionale, condiţiile de detenţie şi formele în care sunt trataţi deţinuţii trebuie să fie controlate de unul sau mai multe organe independente, constituite în totalmente din membrii societăţii civile, care nu deţin funcţii de răspundere.

Edificarea unui mecanism sigur, privind protecţia drepturilor persoanelor private de libertate, constituie o garanţie esenţială de care dispun aceste persoane. Cerinţa imperativă privind siguranţa, integritatea fizică şi psihică a persoanelor aflate în detenţie urmează a fi monitorizată nu doar de instituţii publice dar şi din partea societăţii civile.

Potrivit reglementarilor legislative în domeniu, monitorizarea poate fi desfăşurată şi la nivel local, prin constituirea unei Comisiei Locale de Monitorizare a instituţiilor care asigură detenţia, care este un organ permanent  instituit în fiecare unitatea administrativ-teritorială de nivelul doi unde exista instituţii care asigură detenţia persoanelor.


Serviciul de presă al CJC Chişinău, www.justitiecomunitara.wordpress.com,  tel:92-51-71, persoană de contact: Daniela Groza