Moartea umblă cu coasa pe străzile Chişinăului



 



alt2011-04-13/13:09 Mai multe organizaţii nonguvernamentale şi voluntari au ieşit astăzi, 13 aprilie, pe străzile Chişinăului, deghizaţi în „doamna hidoasă cu coasă”, pentru a încuraja pietonii să traverseze regulamentar strada, iar şoferii să conducă cu atenţie. Acţiunea a avut genericul: „Te aştept la roşu”, transmite Info-Prim Neo. 

„Mesajul acestei acţiuni este că trebuie să fim atenţi, ca pietoni şi ca şoferi, să nu punem în risc viaţa noastră atunci când traversăm strada. Acestă acţiune este dedicată şi poliţiei rutiere, care nu-şi face treaba”, a declarat Antoniţa Fonari, directorul Centrului de resurse „Tineri şi Liberi”. 

Potrivit Antoniţei Fonari, poliţiştii nu stau la trecerea de pietoni să atenţioneze oamenii când trec pe roşu sau să atenţioneze taximetriştii care parchează pe trecerea de pietoni. Statul ar trebui să investească în educaţia pietonilor şi a şoferilor. Ar trebui sa fie aplicate mai multe amenzi ca să fie respectate aceste reguli de circulaţie, a mai spus Antoniţa Fonari. 

„Am răspuns la chemarea Antoniţei Fonari ca să atragem atenţia pietonilor şi şoferilor că există nişte reguli de circulaţie. Costumaţia cu coase şi haine negre este pentru pietoni, ca să le fie frică de noi şi să realizeze că dacă respectă regulile vor trăi mai mult”, a menţionat regizorul Mihai Fusu, voluntar în cadrul acţiunii „Te aştept la roşu”. 

Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, a precizat că acestă acţiune are menirea să reducă numărul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor. 

Acţiunea „Te aştept la roşu” este desfăşurată în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului. O acţiune similară a avut loc acum doi ani, când mai multe vedete şi jurnalişti din Republica Moldova s-au îmbrăcat în alb şi negru pentru a arăta importanţă traversării străzii la trecerea de pietoni. 

De la începutul acestui an, în Republica Moldova au fost accidentaţi mortal 30 de pietoni, iar alţi 228 au fost răniţi.

sursa: www.info-prim.md