Vreau un Chișinău liber de afișe electorale



Câteva zile în urmă actualul edil al capitalei, Dorin Chirtoacă a adresat un mesaj viitorilor candidați la funcția de primar să nu folosească afișe electorale în campanie. Nu pot decât să salut această idee, însă nu sunt sigură că partidele vor renunța la lipirea de foițe colorate pe toate gardurile din Chișinău.

 

Ați observat cum orice campanie electorală în capitală, dar și în toată republica a devenit o goană coninuă cine mai multe afișe lipește. În cele două luni de electorală, aspectul orașului devine de culoarea unui pestriț dezgustător.

De zori soldățeii tinerii aleargă vajnici cu găleata de clei și un morman de afișe pentru a aduce la cunoștință că anume afișele lor sunt cele mai frumoase. Lucrând din greu vreo 15 minute la un gard cât mai mare, obligatoriu acoperindu-l la maxim cu afișele lor, tinerii se pornesc în căutarea următorului gard. Lucrurile devin triste când peste vreo 30 de minute vin reprezentanții altor partide și lipesc aceleași garduri cu afișele lor. Concluzia? Acoperirea tuturor gardurilor cu afișe electorale nu e decât muncă de Sisif.

Și nu e vina tinerilor, care unde îi trimiți acolo și se duc, ci a așa numitor staffuri electorale. Partidele din Moldova încă nu au realizat că afișele electorale nu aduc voturi, ci sunt doar niște instrumente de vizibilitate.

 

Încă mult timp după terminarea campaniei electorale orașul va trăi cu aceste afișe peste tot, că doar nu se vor duce cei ce le-au lipit să le și dezlipească. În rezultat avem și mai mult gunoi pe străzi.