Societatea Civilă este gata să conlucreze cu Poliţia Rutieră



Organizaţiile non-guvernamentale din regiune ar putea să participe în curând la un concurs în care vor expune opinii şi soluţii privind securitatea rutieră din ţară, transmite Info-Prim Neo.

Concursul reprezintă una dintre propunerile prin care au venit reprezentanţii societăţii civile la apelul Direcţiei Poliţiei Rutiere de a dezvolta între reprezentanţii sectorului guvernamental şi neguvernamental un parteneriat durabil în ceea ce priveşte securitatea circulaţiei rutiere.

Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, Sergiu Armaşu, a declarat, joi, 17 martie, în cadrul şedinţei comune că este prioritar instituirea unei platforme eficiente de comunicare şi colaborare cu reprezentanţii societăţii civile, disponibili a se antrena de comun acord cu colaboratorii poliţiei rutiere în procesul de ameliorare a stării accidentare în ţară.

Printre obiectivele propuse se numără extirparea fenomenului corupţiei, identificarea soluţiilor de redresare şi profilaxie a circumstanţelor nefaste în traficul rutier, a menţionat Sergiu Armaşu. În acest context, şeful direcţiei a comunicat că şedinţa consultativă de astăzi cu tema „Traumatismul infantil în accidente rutiere: starea actuală, probleme şi identificarea soluţiilor de prevenire şi redresare a situaţiei” este prima din şirul care urmează să aibă loc.

În cadrul şedinţei s-au discutat mai multe probleme cu care se confruntă poliţia rutieră şi cetăţenii. Din cauza acestor probleme, pe parcursul anului 2010, au fost înregistrate 2921 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 452 persoane şi traumatizarea a 3735 persoane.

Sergiu Neicovcen, directorul Centrului Contact, a declarat că societatea civilă poate contribui la implementarea multor activităţi în cadrul campaniei de sensibilizare a opiniei publice, mai ales ţinând cont de faptul că sectorul neguvernamental dispune de un potenţial semnificativ de voluntari care ar putea să se implice. Sergiu Neicovcen consideră că pentru implicarea mai multor organizaţii este nevoie de fonduri modeste care ar susţine activităţile ONG-urilor în acest sens şi de elaborarea unor programe.

Preşedintele Forului Organizaţiilor de Femei, Elena Burca, a spus că organizaţia este gata pentru colaborare. Ea a menţionat că este nevoie de un plan de acţiuni şi de un contract de colaborare. De asemenea, trebuie bine conturate sarcinile fiecăruia în parte pentru ca fiecare implicat să cunoască ce are de realizat.

Reprezentatul Asociaţiei Presei Independente s-a oferit să mediatizeze acţiunile din cadrul campaniei de sensibilizare a publicului, care ar permite informarea pe o scară largă.

De la începutul anului 2011, în Republica Moldova au fost înregistrate 322 accidente rutiere, soldate cu 39 persoane decedate şi 396 traumatizate.

 

http://info-prim.md