Fumatul în locurile publice încalcă legea şi drepturile omului



Începînd cu anul 2006 Centrul de Resurse „Tineri şi Liberi”, în parteneriat cu colegii din Coaliţia ONG de Promovare a Politicilor de Control asupra Tutunului, a pledat pentru controlul tutunului în R. Moldova şi pentru o responsabilizare mai mare a statului pentru sănătatea cetăţenilor.

În pofida faptului că:

  • avem o Lege cu privire la tutun şi la articolele din tutun (modificată la 14.12.2007), 
  • din momentul cînd în R. Moldova a intrat în vigoare Convenţia Cadrul a OMS privind Controlul asupra Tutunului (CCCT) au trecut deja doi ani,

pe întreg teritoriul ţării noastre şi în majoritatea locurilor publice se fumează, inclusiv în:

  • localuri de alimentare publică,
  • instituţii medicale, 
  • instituţii de stat (Parlament, Guvern, primării, universităţi), 
  • dar şi în transportul public (autobuze de rute locale şi internaţionale, taxiuri, rutiere, troleibuse), iar din partea instituţiilor responsabile de funcţionarea legislaţiei cu privire la controlul tutunului şi fumatului nu se văd măsuri hotărîte de stabilire a unui cadru de respectare nici a prevederilor Legii cu privire la tutun şi articolele de tutun, dar nici a CCCT.

Reieşind din aceasta, „Tineri şi Liberi”, în colaborare cu Asociaţia „Tinerii pentru dreptul la viaţă” a decis să protesteze într-un mod inedit punînd accentul că fumatul activ şi pasiv afectează în mare parte sănătatea reproductivă, naşterile, sănătatea copiilor şi afecţiunile oncologice.

Pentru că instituţiile de stat par a fi lipsite de potenţă şi capacitate de a pune în aplicare legislaţia R. Moldova cu referire la acest subiect, „Tineri şi Liberi” a hotărît să atragă atenţia autorităţilor oferind lenjerie intimă fiecărui deputat, pe ţesătura slipilor fiind imprimat textul ”Impotenţa legii nr. 278 din 14.12.2007 ne dă  dureri de cap. Ne-am SĂTURAT”.

Avînd aşteptarea că după această acţiune parlamentarii vor avea mai mare grijă pentru sănătatea fiecărui cetăţean în parte, „Tineri şi Liberi” a avut grijă individual de fiecare pachet pentru deputaţi. Astfel lenjeria cu mesaj pentru fiecare ales al poporului a fost confecţionată individual pentru femei şi bărbaţi, avînd în vedere măsura fiecărui membru al actualului legislativ.

Aşteptarea „Tineri şi Liberi” este ca după această activitate parlamentarii să ceară instituţiilor statului implimentarea angajamentelor luate de R. Moldova la nivel internaţional privind controlul asupra tutunului şi respectarea legislaţiei naţionale cu privire la tutun şi fumatul în locuri publice.

„Tineri şi Liberi” mulţumeşte pentru dezvoltarea conceptului Campaniei şi sprijinul acordat în implementarea ei – mass-mediei din R. Moldova, Fundaţiei Soros-Moldova, Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională şi voluntarilor de la Asociaţia „Tinerii pentru dreptul la viaţă”!