Egale in drepturi pina si dupa 8 martie



Miercuri, 2 Martie, începînd cu ora 16.00, cafeneaua „La  Plăcintă” din  Bălţi, a găzduit  un eveniment deosebit pentru femei. Asociaţia Femeilor de Afaceri, a adunat 31 de femei active din Bălţi, Făleşti, Sîngerei, la discuţii privind importanţa şi conotaţiile actuale ale  Zilei Internationale a Drepturilor Femeilor -  8 martie.

Dezbaterea cu titlul „Egale în drepturi pînă şi după 8 Martie” a fost organizată  în cadrul Clubului  pentru Femei, club care activează în baza proiectului „Participare, strategie – calea spre democraţie”, finanţat din resursele financiare acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA), prin intermediul Fundaţiei Soros Moldova.

Discuţiile au început cu o poezie închinată femeilor, scrisă de Adrian Păunescu, versuri care au generat idei şi le-au provocat pe femei să se împărtăşească cu propriile concepte şi experienţe. Multe din ele s-au regăsit  în versurile poetului, pentru altele poezia a fost un doar un gest de milă pentru „ele”. Astfel, ideile s-au extins şi grupul s-a devizat, fiind susţinute idei contradictorii. O parte a fost de părera că o mai bună reprezentare a femeilor în sectorul  public înseamnă un grad sporit de responsabilitate nu numai acasă, dar şi la serviciu, în afaceri, ceea ce o face pe femeie mai puternică, ambiţioasă, cu scopuri bine definite – o adevărată luptătoare.

Au fost discutate mai multe aspecte ce ţin de drepturile femeilor, streotipurile existente, obstacole care stau în calea realizării egalităţii de gen, precum şi cauzele segregării de roluri pentru femei şi bărbaţi. S-a discutat despre istoricul zilei de 8 martie, care după părerea femeilor a luat o altă conotaţie decît cea primară. Ele au subliniat că această zi trebuie să fie privită ca oportunitate de emancipare a femeii şi nu una de a primi cadouri. Mai multe doamne au fost de părerea ca această sărbătoare să fie dedicată mamelor, deoarece ele sunt fiinţele care generează viaţa şi merită recunoştinţă, venerare, elogiu. O altă idee a fost de a se renunţa la sărbătorirea zilei de 8 martie, pentru că este dicriminatorie, iar pentru un buchet de flori, atenţie, nu este nevoie de o zi specială.

Discuţiile au finalizat cu urări de bine pentru toate femeile prezente, cu carieră sau gospodine, tinere sau cu ghiocei la tîmple.

Momentul surpriză pentru participante a fost un colaj de melodii  dedicate tuturor mamelor, oferit de Centrul de Creaţie a Copiilor din mun. Bălţi. Doamnele au rămas încîntate de vocile copiilor, care pe lîngă melodii le-au oferit şi cîte o floare.