La Bălţi a fost deschisă prima locuinţă protejată pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală



 În oraşul Bălţi a fost deschisă prima locuinţă protejată pentru persoane cu probleme de sănătate mintală. În apartamentul cu două odăi vor locui patru oameni, transmite Info-Prim Neo, cu referire la un comunicat de presă al asociaţiei neguvenamentale „Somato”.

Locuinţa este amplasată într-un bloc locativ din centrul oraşului. Apartamentul este mobilat şi dotat cu tot necesarul.

Locuinţa protejată a fost deschisă în cadrul unui proiect derulat de asociaţia „Somato” cu sprijinul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău şi instituţiilor „Mental Health Initiative Open Societe Institute” din Ungaria şi „Global Initiative Hilversum”, Olanda. Un alt partener este Primăria municipiului Bălţi.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Shuebel, a vizitat joi, 17 februarie, locuinţa protejată. Ambasadorul a declarat că proiectul respectiv este unul de succes, iar persoanele cu probleme de sănătate mintală vor trăi în condiţii omeneşti . „Ne place acest proiect pentru că, având un o bază financiară nu atât de mare, se realizează lucruri impouvante”, a spus oficialul european.

Potrivit preşedintei asociaţiei „Somato”, Jana Chihai, alte trei locuinţe protejate vor fi deschise în vara acestui an. În cele patru locuinţe protejate vor trăi în total 16 persoane cu probleme de sănătate.

Directorul Centrului de Sănătate Mintală „Somato” (deschis de asociaţia Somato), Corina Popa, a menţionat că în apartamentele protejate vor locui beneficiari care deja au unele deprinderi de trai independent, iar una dintre condiţii este ca aceştia să aibă un loc de muncă. Locatarii vor fi monitorizaţi zilnic de către lucrătorii sociali ai Centrului „Somato”, care îi vor ajuta în activităţile zilnice.

Asociaţia „Somato” este o organizaţie neguvernamentală cu sediul în municipiul Bălţi. Activează în domeniul sănătăţii mintale din 1999, numărându-se printre primele organizaţii din domeniul respectiv din Republica Moldova.

 

http://info-prim.md