Alegerile başcanului au fost compromise din cauza neprofesionalismului CEC, ONG



Alegerile başcanului au decurs incorect şi netransparent din cauza neprofesionalismului Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia. Declaraţia îi aparţine preşedintelui organizaţiei obşteşti Pilirim-Demo din UTA Găgăuzia, Mihail Sircheli. 

„CEC-ul din Găgăuzia a fost netransparent. Deciziile nu au fost publicate. Comisia a lăsat fără atenţie plângerile concurenţilor electorali sau a reprezentanţilor acestora, nu a organizat o monitorizare a finanţării campaniei electorale”, a spus Mihail Sircheli, joi, la o conferinţă de presă. 

Preşedintele Pilirim-Demo susţine că CEC-ul din regiune nu a avut resursele materiale şi nici umane necesare pentru a desfăşura alegerile corect. Comisia s-a ocupat doar de înregistrarea concurenţilor şi buletine, ignorând alte funcţii pe care le are, inclusiv cea de educaţie civică electorală. „CEC-ul din Găgăuzia a fost rău pregătit deoarece se convoacă doar pentru a organiza şi a desfăşura alegerile, după care se dizolvă”, a menţionat Mihail Sircheli. 

Preşedintele Pilirim-Demo a mai spus că şi mass-media locală a reflectat părtinitor campania pentru alegerile başcanului, nu a existat echilibru în prezentarea informaţiei despre scrutin, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu a atras atenţie la aceste încălcări. 

Pilirim-Demo insistă că autorităţile din Găgăuzia ar trebui să elaboreze un proiect de lege pentru activitatea CEC-ului din Găgăuzia, unde să fie indicate exact ce funcţii are. Este necesară şi o pagină web oficială a autorităţii electorale regionale. Potrivit lui Mihail Sircheli, organele electorale ar trebui să utilizeze mass-media pentru educarea electorală a societăţii şi să fie întreprinse măsuri pentru ca mass-media regională să reflecte evenimentele corect şi echidistant. 

Alegerilor başcanului Găgăuziei s-au desfăşurat în 2 tururi, pe 12 şi 26 decembrie 2010.

 

Info Prim Neo