Ministerul Economiei considera proiectul de lege cu privire la tineret unul ambitios



Ministerul Economiei consideră proiectul de lege cu privire la tineret unul ambiţios

 

Ministerul Economiei consideră prevederile proiectului de lege cu privire la tineret, cele ce ţin de participarea tinerilor la viaţa economică, foarte ambiţioase necesitînd un mecanism de implementare complicat.

 

În cadrul şedinţei din 02 februarie 2011, cu Viceministrul Economiei Dl Sergiu Ciobanu, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova a solicitat o analiză minuţioasă a proiectului de lege cu privire la tineret din perspectiva economică.

 

Prezent la şedinţă, Dl Ion Donea, Şeful Direcţiei Programe Tineret al Ministerului Tienretului şi Spouvului, a menţionat faptul că o parte din prevederile proiectului de lege reiterează necesitatea oferirii unui supouv pentru tinerii din R. Moldova. Din acest considerent, implementarea acestui proiect de lege va necesita o participare activă a mai multor actori instituţionali, inclusiv a Ministerului Economiei, precum şi alocarea de resurse financiare considerabile.

 

Eduard Mihalaş, Membru de Birou CNTM a relatat că acest proiect de lege a fost elaborat în urma propunerilor acumulate în cadrul dezbaterilor regionale şi cu diferite grupuri ale societăţii civile, la care au participat peste 152 tineri, reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret şi studenţeşti, aripile de tineret ale partidelor polivice, Consilii Locale ale Tinerilor, Centrelor Regioanle de Reusrse pentru Tineri şi lucrători de tineret.

 

La finalul şedinţei s-a decis ca Mnisterul Economiei să prezinte până pe 8 februarie 2011 o revizuire a proiectului de lege, în special ceea ce ţine de stimularea antreprenoriatului în rândul tinerilor, oferirea de facilităţi social-economice şi fiscale, precum şi acordarea de credite preferenţiale pentru tineri.

 

Şedinţa cu Ministerul Economiei este prima întâlnire din şirul de întruniri care urmează a fi desfăşurate cu: Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii şi Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru discutarae mecanismului de implementare a proiectului de lege cu privire la tineret, înainte ca documentul în cauză să fie transmis spre avizare Cabinetului de Miniştri.

 

Acţiunile de promovare şi adoptare a proiectului de lege cu privire la tineret sunt desfăşurate de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Spouvului (MTS) în cadrul proiectului „Participarea tinerilor in procesul de elaborare, adoptare şi implementare a Legii cu privire la tineret” susţinut financiar de Black Sea Trust for Regional Cooperation şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).

 

Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să contactaţi:

Eduard Mihalaş,Membru de Birou CNTM

Direcţia elaborarea şi promovarea polivicilor de tineret

GSM:(+373) 69 80 76 92

Email: mihalas.eduard@gmail.com