Acordul privind liberalizarea regimului de vize cu UE: realităţi şi perspective pentru cetăţenii RM



„Când cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de un regim liberalizat de călătorii pe teritoriul UE şi ce compromisuri vor trebui să facă autorităţile moldovene pentru realizarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize?”, acestea au fost principalele întrebări la care au dorit să afle răspuns participanţii la Clubul de presă din 27 ianuarie, dedicat Acordului privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

În acest context Dirk Lorenz, ofiţer polivic la Secţia Polivică a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a menţionat că nu ar trebui să ne concentrăm asupra unor date-limite, ci asupra procesului continuu de implementare a reformelor interne.

Potrivit lui Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Polivică Externă, liberalizarea regimului de vize cu UE presupune şi iniţierea unui dialog cu reprezentanţii de la Tiraspol, în special în domeniul securităţii documentelor cu caracter personal şi al migraţiei ilegale. „Chişinăul va putea astfel relansa dialogul cu administraţia transnistreană, cu participarea reprezentanţilor UE”, a completat Victor Chirilă.

Daniela Morari, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a remarcat că Planul naţional de implementare a Planului de acţiuni cu UE urmează să fie aprobat şi transmis săptămâna viitoare spre coordonare partenerilor europeni, după care va fi adoptat”.

Stela Stângaci, reprezentantul Comisiei Parlamentare pentru Polivică Externă şi Integrare Europeană, a spus că pentru realizarea cu succes a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize este nevoie de eforturi comune. „Regimul liberalizat de călătorii nu este doar prerogativa Executivului, de aceea ar trebui de constituit o Comisie Naţională pentru Integrare Europeană din care să facă parte atât reprezentanţii Executivului, cât  şi ai Parlamentului”, a concluzionat Stela Stângaci.

La şedinţa Clubului de Presă au participat jurnalişti din Chişinău, Comrat, Bender şi Tiraspol.

Clubul de presă a fost organizat de CJI în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor mass-media de a reflecta subiectele de interes public”, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.