În 2011 societatea civilă îşi propune să se implice mai mult în actul guvernării



În doi ani de la desfăşurarea Forumului Naţional al ONG-urilor, societatea civilă a înregistrat atât succese, cât şi provocări. Dacă anul 2009 a fost, se poate spune, pasiv, atunci 2010 a fost plin cu evenimente, la care a participat şi societatea civilă. Directorul Centrului Contact, Serghei Neicovcen, a declarat pentru Info-Prim Neo că acum, în ajunul celei de-a şasea ediţie a Forumului Naţional al ONG-urilor, societatea civilă va veni cu noi puteri şi cu dorinţa de se manifesta mai dur în unele aspecte.

„Printre realizările din 2010 putem menţiona aprobarea amendamentelor la Legea cu privire la asociaţiile obşteşti, ceea ce este legat de utilitatea publică a ONG-urilor. Un alt succes este aprobarea Legii voluntariatului. În 2010 a fost foarte impouvantă şi participarea societăţii civile la tot ce este legat de procesul polivic. Aici putem vorbi şi despre operarea unor modificări la Codul Electoral. Societatea civilă a promovat şi participat la procesul electoral prin campanii de educaţie civică, monitorizare şi aşa mai departe. După Forumul care a avut loc în noiembrie 2008, anul 2009 a fost pentru noi aproape fără succese, iar în 2010, în pofida faptului că a fost instabilitate polivică, societatea civilă a avut rezultate foarte multe”, a menţionat Serghei Neicovcen.

Printre insuccese, directorul Centrului Contact a numit faptul că societatea civilă nu a reuşit să contribuie mai mult la eficienţa Guvernului. „Am lăsat şi noi posibilitatea ca guvernanţii, timp de un an, să aibă posibilitatea să înceapă procesul de guvernare. Ei au făcut multe gafe şi noi le-am lăsat să treacă printre degete. Acum, după stabilirea guvernării, noi o să fim mai duri în procesul de participare în actul guvernării”, a declarat Serghei Neicovcen.

Potrivit directorului Contact, cea mai mare scăpare, în 2010, a fost că societatea civilă nu a reuşit să colaboreze cu Parlamentul. „Dacă cu Guvernul am lucrat, atunci cu Parlamentul nu a fost un mecanism de cooperare, pentru acesta nota zero”, a subliniat Serghei Neicovcen. Colaborarea cu Parlamentul nu a fost posibilă din cauza instabilităţii politice şi pentru că Parlamentul din start nu a fost pregătit de lucru pe lungă durată şi nici nu a fost deschis spre colaborare. „Dar, totuşi, nu a dispărut societatea civilă, ea a lucrat şi lucrează în continuare. A fost un an greu şi sperăm că va fi mai bine”, a conchis directorul Centrului Contact.

Forumul Naţional al ONG-urilor se convoacă în fiecare doi ani. Este o întrunire a ONG-urilor din toate regiunile Republicii Moldova.

 

http://info-prim.md