Moldova, condamnată de CEDO pentru violarea dreptului la întruniri



Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova pentru violarea dreptului la desfăşurarea întrunirilor Asociaţiei cetăţeneşti pentru lichidarea consecinţelor Pactului Moltov-Ribbentrop şi a obligat Guvernul, până în februarie curent, să achite asociaţiei despăgubiri pentru prejudiciu moral cauzat, în sumă de 3025 de euro, a declarat pentru Info-Prim Neo, juristul asociaţiei, Vladimir Moga. 

Juristul a declarat că Primăria municipiului Chişinău a interzis, în 2005, Asociaţiei Anti-Pact Moltov-Ribbentrop să marcheze, la 1 decembrie, 87 de ani de la Marea Unire a Românilor din 1918. „Asociaţia a solicitat autorizaţie pentru a desfăşura evenimentul în Piaţa Marii Adunări Naţionale, însă autorizaţie li s-a eliberat în faţa Gării Feroviare. Totodată, asociaţia a solicitat să desfăşoare un marş public pe traseul de la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la Cimitirul Eroilor Armatei Române, însă Primăria a schimbat şi ruta desfăşurării marşului”, a spus Vladimir Moga. 

Astfel, asociaţia a intentat o cauza civilă împotriva Republicii Moldova la 18 aprilie 2007. Acesta este primul proces câştigat la CEDO de către Asociaţia Anti-Pact Moltov-Ribbentrop. 

Juristul a declarat că banii vor fi utilizaţi la acoperirea cheltuielilor pentru îmbunătăţirea funcţionării asociaţiei.

 

Info-Prim Neo