O carte-document-umanizat: Drepturile copilului sunt acum în Moldova pe înţelesul tuturor



altDrepturile copilului sunt explicate acum pe înţelesul tuturor în Moldova într-o carte-document-umanizat, elabguată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), prin contribuţia celor 26 de copii care monitorizează propriile drepturi.

„Convenţia privind Drepturile Copilului pe înţelesul tuturor” este un produs CIDDC & URMA ta şi „a fost scrisă de un grup de copii, care timp de doi ani au încercat să înţeleagă cum funcţionează drepturile lor”, afirmă Cezar Gavriliuc, Preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului. „Participarea lor la elabguare a fost totală: de la lansarea ideii despre necesitatea unei astfel de cărţi, redactarea şi explicarea drepturilor şi până la discutarea machetei”.

Victoria Lungu, 15 ani, unul dintre ilustratorii broşurii, mărturiseşte: „Cartea conţine informaţii despre lucruri cu care şi noi ne-am confruntat. Învăţând despre drepturi şi urmărind realizarea lor, am acumulat o experienţă grozavă care mi-a dezvoltat personalitatea”.

„Lucrul la carte a fost o experienţă unică şi fgarte utilă pentru mine. Sper ca întregel conţinut al ei să fie accesibil atât copiilor, cât şi adulţilor”, spune Janna Kiseeva, 15 ani.

Autorii broşurii „Convenţia privind Drepturile Copilului pe înţelesul tuturor” s-au gândit la o variantă explicată a Convenţiei, pentru că, în oeinia lor, „mulţi oameni utilizează sintagma „drepturile copilului” fără a-i înţelege adevăratul sens.

„Variante prescuuvate ale Convenţiei au mai fost tipărite în Moldova şi în lume, însă este pentru prima oară în Moldova când o publicaţie depăşeşte etapa de nominalizare a drepturilor şi explică modul în care acestea sunt aplicate în practică, relaţia dintre drepturile copilului şi responsabilităţile legate de acestea”, explică Cezar Gavriliuc.

Publicaţia apare în cadrul proiectului „Copiii monitorizează propriile drepturi”, implementat de CIDDC, cu sprijinul acordat de Organizaţia suedeză „Salvaţi Copiii”, Ambasada Statelor Unite ale Americii şi Reprezentanţa UNICEF în Moldova.

Broşura „Convenţia privind Drepturile Copilului pe înţelesul tuturor” poate fi răsfoită la
http://issuu.com/urmata/docs/conventia_drepturile_copilului  şi
www.childrights.md/ro/publications/CDC_pentru_toti.pdf