U.T.A. la 9 luni de activitate: Totalizări, Perspective, noi colaborări



Joi, 23 decembrie 2010, membrii Uniunii Traducătorilor Autorizaţi din Moldova s-au întrunit într-o şedinţă de totalizare pentru a face bilanţul activităţilor organizate pe parcursul anului care s-a scurs. Şedinţa s-a desfăşurat în incinta ULIM, Sala de lectură No. 3 (Filologie Germano-Romanică), instituţia care, de fiecare dată, găzduieşte uniunea cu mult drag.

În această scurtă perioadă de timp, U.T.A., prin activismul său, a reuşit să formeze o echipă de individiat. Actualmente asociaţia cuprinde 45 membri activi, 40 membri de onoare, 3 membri internaţionali, 15 membri simpatizanţi, personalităţi notorii din RM şi de peste hotarele ei. După spusele vicepreşedintei acestei Uniuni Doamna Inesa Foltea, numărul membrilor este în continuă creştere.

După cum ştim, adevărata apreciere vine din exterior. Astfel, invitaţii de onoare la acest eveniment au apreciat calitatea şi importanţa celor 3 seminare de perfecţionare pentru traducători şi interpreţi organizate de U.T.A. în 2010. La doar 2 luni de la fondare a avut loc primul seminar Diversitatea traducerilor juridice scrise şi orale în contextul UE (26-28 martie), având în calitate de formatori personalităţi marcante ca scriitorul şi traducătorul Vlad Pohilă; Elena Ceban, traducător-interpret; Alexandru Bordean, reprezentantul Grupului de iniţiativă pentru UE, ş.a. Al doilea seminar cu genericul Jurislingvistul şi juristraducătorul: orientări şi strategii moderne în contextul plurilingvismului (30 septembrie-01 octombrie) a dat start unei frumoase colaborări între Facultatea Limbi Străine şi Ştiinţe ale Comunicării ULIM şi U.T.A. Această cooperare va continua si în 2011 – în lunile ianuarie-februarie uniunea va lansa încă două concepte pentru a organiza două seminare ştiinţifico-practice împreună cu ULIM. Aria geografică a colaborărilor U.T.A. este şi ea in crescendo. Seminarul No. 3 a fost moderat de Dr. Karl Josef Does din Germania, specialist de talie internaţională în domeniul managementului şi comunicării. U.T.A. a încheiat acorduri de colaborare nu doar cu ULIM dar şi cu USM, IRIM, Colegiul Finaciar-Bancar, Camera de Comerţ şi Industrie etc.

La finele şedinţei moderatorii Inesa Foltea şi Ghenadie Râbacov au prezentat planul de activitate U.T.A. pentru anul 2011, după care au adresat tuturor sincere felicitări cu prilejul sărbătorilor de iarnă, mulţumind membrilor pentru prestaţia lor incomensurabilă din acest an. Membrii de onoare U.T.A. profesorii ULIM Ion Manoli, dr. hab. şi Zinaida Radu, conf. univ. dr. au prezentat participanţilor o adevărată lecţie de traducere, apreciind înalt activitatea Uniunii. Doamna Ana Guţu, Prim-Vicerector ULIM şi deputat în Parlamenul RM şi Doamna Ludmila Hometkovski, decanul Facultăţii LSŞC au urat membrilor Crăciun fericit şi au subliniat că U.T.A. este un partener de încredere, a asociaţie cu care se merită să colaborezi.

La Adunarea Generală a fost menţionat şi faptul că, la moment, preşedintele UTA, dr. Aliona Dosca, se află în cadrul unui proiect de cercetare în Elveţia şi desfăşoară o activitate prodigioasă în domeniul terminologiei juridice germane.

Aliona Dosca a prezentat profilul şi statutul UTA în Elveţia, şi anume în Lucerna şi Geneva, iar acest eveniment s-a încununat cu succes şi a făcut înscrierea unui nou parteneriat cu un organism internaţional – Comunitatea moldavă din Elveţia şi Clubul Presei de la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, al cărei preşedinte este doamna Margareta Stroot-Donos. Cu acest suport vom organiza în luna martie 2011 ,,Zilele francofoniei la UTA” şi vom lansa primul Seminar UTA în limba franceză.

Consiliul de administare şi membrii Uniunii felicită toţi colaboratorii cu ocazia Crăciunul şi Noului An şi Vă urează un an înalt în aspiraţii, bogat în realizări, plin de succese şi clipe frumoase alături de cei dragi.

 

UNIUNEA TRADUCATORILOR AUTORIZATI DIN REPUBLICA MOLDOVA

Consiliul de administrare UTA

Chisinau, MD-2025, str. Puskin 37, tel. / fax: (373 22) 210288

tel: 0680 88 608