Societatea civilă cere guvernării continuarea drumului european şi condamnarea comunismului



 Oameni de cultură şi lideri ai societăţii civile s-au adresat cu un apel către partidele politice care au acces în Parlament ca drumul spre integrarea în Uniunea Europeană să fie continuat. La Marea Adunare de duminică, 26 decembrie, unde au venit câteva mii de oameni, mulţimea a scandat „Vrem în Europa” şi „Jos Comuniştii”, transmite Info-Prim Neo.

„Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să continue acele începuturi frumoase, reformele economice, integrarea europeană, revenirea la adevărul ştiinţific privind limba, istoria şi condamnarea comunismului”, a declarat directorul ziarului „Literatura şi Arta”, Nicolae Dabija.

Vorbitorii au cerut de la tribună viitoarei guvernări ca la primele şedinţe ale Parlamentului să fie prezentat raportul Comisiei Cojocaru privind studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist în Republica Moldova, iar monumentele închinate lui Lenin şi susţinătorilor lui să fie demontate pe întreg teritoriul ţării, iar procedura să fie urmată de interzicerea simbolicii actuale a PCRM.

Ion Ungureanu, ex-ministru al culturii, a dat citire unui decalog al societăţii civile pentru viitoarea alianţă. Printre cerinţele faţă de guvernare se numără acordarea de importanţă interesului naţional, guvernare eficientă, transparenţă, respectarea cu stricteţe de către actorii politici a legilor statului şi lupta împotriva corupţiei.

„Să fie creată o societate deschisă, una din forme trebuie să fie la sfat cu poporul. De câteva ori pe an să fie dialogul poporului cu preşedintele, cu prim-ministrul, cu spicherul Parlamentului”, a mai citit din decalog Ion Ungureanu.

Mitingul a fost organizat pentru a treia duminică consecutiv de către Forumul civic Pro Europa. Forumul a fost creat la începutul lunii decembrie de către oameni de cultură şi lideri ai societăţii civile, care declară că optează pentru continuarea reformelor de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova şi interzicerea PCRM pe arena politică inclusiv şi a simbolicii acestuia.

 

http://www.info-prim.md