Sergiu Ostaf: În spatele partidelor care negociază stau grupuri de interes economic



În spatele partidelor care negociază formarea alianţei de guvernare stau grupuri de interes economic, care sunt interesate să controleze instituţiile statului. În cadrul acestor negocieri nu se vorbeşte despre rezolvarea anumitor probleme, ci se sugerează persoanele care să ocupe anumite posturi, a declarat pentru Info-Prim Neo directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf. 

„Din perspectiva societăţii civile înţelegem că aceste discuţii nu se axează pe aspecte importante cum ar fi reformele sau schimbările care ar trebui să se producă în domeniile-cheie. În cadrul acestor întâlniri nu se discută despre care sunt provocările, angajamentele, aşteptările oamenilor. Se pare că în domeniul politic sunt alte reguli de negociere care, în opinia mea, sunt inferioare interesului public şi nu contribuie neapărat la promovarea interesului public”, a declarat directorul CReDO. 

Sergiu Ostaf a menţionat că la noi partidele se comportă altfel. În Germania la asemenea negocieri se discută după modelul civic, se discută cele mai importante probleme, se caută anumite soluţii pe domenii importante, după care se identifică cele mai potrivite partide care ar putea să facă faţă schimbărilor care vor urma. Sergiu Ostaf crede că diferenţa vine din cultura politicului din Republica Moldova, care nu este suficient de ajustată la modelele performante din spaţiul european. 

„Cred că partidele politice nu au foarte multe opţiuni pentru constituirea unei alianţe de centru-stânga pentru că există prea multe obligaţiuni pentru Republica Moldova. Influenţa din partea Uniunii Europene este atât de puternică, încât nu este posibil să fie creată o altă alianţă decât Alianţa pentru Integrarea Europeană - 2”, şi-a exprimat convingerea Sergiu Ostaf. 

Directorul CreDO a mai spus că partidele care au acces în Parlament vor trebui să discute într-un mod civilizat, apropiind comuniştii şi eliminând discursurile extremiste de ură. „Aici rolul PDM-ului este important, pentru a reuşi să convingă comuniştii despre importanţa participării în procesele de identificare a persoanelor potrivite pentru funcţia de preşedinte. Eu cred că şi PLDM-ul ar trebuie să facă mai multe eforturi pentru a demonstra că îi tratează pe comunişti ca un partid care reprezintă un segment important al populaţiei. Cred că şi PL ar trebuie să facă un pas pentru a discuta cu comuniştii”, a conchis Sergiu Ostaf.

 

http://info-prim.md