Scurtmetraje în susţinerea respectării drepturilor omului



Patru filme de scurt metraj – realizate în cadrul unui parteneriat între Agenţia Media Sud-Est din Germania, Comitetul pentru Libertatea Presei şi asociaţia obştească Generaţia Tinerilor – vor fi difuzate săptămâna viitoare la postul public de televiziune „Moldova1”. 

„Ne aşteptăm în urma vizionării de către public a acestor filme la o conştientizare de către societate a drepturilor pe care le are. Oamenii trebuie să-şi ceară drepturile”, a declarat la o conferinţă de presă coordonatorul proiectului, Corina Boaghe, transmite Info-Prim Neo. 

Din cele patru filme, două au fost lansate în Săptămâna Drepturilor Omului. Corina Boaghe a declarat că ideea acestor scurtmetraje a apărut în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Filmele abordează problema ca „Poliţia şi Justiţia”, „Implicarea societăţii civile în realizarea drepturilor şi libertăţilor omului”, „Drepturile persoanelor cu dizabilităţi” şi „Drepturile minorităţilor sexuale”. 

În proiect au fost antrenaţi şi tineri din diferite localităţi ale republicii. 20 de tineri au realizat câte un filmuleţ de câte un minut, care să reflecte propriile viziuni asupra respectării drepturilor omului. 

Ambasadorul Germaniei în Moldova, Berthold Johannes, a declarat la conferinţă că este încântat de faptul că în Republica Moldova există apărători ai drepturilor omului şi în rândul tinerilor. „Este important să ne gândim şi la persoanele cu dizabilităţi, la situaţia minorităţilor, la diferite situaţii ce ţin de modul de viaţă pe care îl au”, a menţionat ambasadorul. 

Diplomatul a mai spus că respectarea drepturilor omului înseamnă implicare din partea tuturor. „Uniunea Europeană acordă o atenţie deosebită drepturilor omului. Este un canon al UE şi noi împărtăşim aceste valori”, a subliniat Berthold Johannes. 

Agenţia Media Sud-Est din Germania activează din 1999 implementând proiecte în Sud-Estul Europei.

 

http://www.info-prim.md