100 de mii de euro pentru cel mai bun eseu



 100 de mii de euro este premiul mare pentru şcoala sau grădiniţa care va scrie cel mai bun eseu despre cum instituţia economiseşte cel mai bine energia. Concursul este desfăşurat de Primăria capitalei în parteneriat cu IDIS „Viitorul” şi este finanţat de Comisia Europeană, transmite Info-Prim Neo.

„Pentru a lua premiul mare de 100 de mii de euro instituţiile trebuie să prezinte un program bine chibzuit a tuturor acţiunilor pe care le vor întreprinde pentru economisirea energiei. La modul practic înseamnă ca pe timp de iarnă să aibă cele mai mici pierderi de căldură prin geamuri, să nu fie fisuri prin care să iasă aerul, să nu ardă lumina în zădar”, a spus viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu.

La concurs pot participa toate şcolile, liceele şi grădiniţele din capitală. Din suma de 100 de mii de euro va fi schimbat sistemul de încălzire, vor fi reabilitaţi termic pereţii pentru economisirea energiei, vor fi instalate noi sisteme de alimentaţie cu energie termică. De asemenea, vor mai fi două premii de 5 mii şi de 3,5 mii de euro.

Directorul IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, a declarat că proiectul se referă la procesul de eficientizare a energicei. În următoarele trei luni, experţii de la IDIS „Viitorul” vor finaliza trei studii de fezabilitate pe domeniile iluminarea eficientă a străzilor capitalei, optimizarea traficului şi izolarea termică a clădirilor rezidenţiale. Aceste studii vor oferi posibilitate autorităţilor municipale să atragă investiţii şi proiecte de dezvoltare a infrastructurii.

Şefa Direcţiei relaţii externe, cooperare regională şi integrare europeană din cadrul Primăriei, Gabriela Ciumac, a declarat că, în sumă, costul proiectului este de 673 de mii de euro şi este repartizat uniform către parteneri. Proiectul a fost scris în 2008 şi a fost aprobat de Comisia Europeană la finele anului 2009. Beneficiarii proiectului sunt Chişinăul şi Sevastopolul (Ucraina).

Data limită pentru depunerea dosarelor este de 20 ianuarie 2011. Ceremonia de premiere este preconizată pentru 15 martie.

Proiectul „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente” este sprijinit financiar de Comisia Europeană şi Programul Dialog şi Cooperare pentru Dezvoltarea Urbană.

 

http://info-prim.md