ONG-urile critică retragerea din vânzare a cărţii „Sexul povestit celor mici"



Guvernul şi-a depăşit atribuţiile în momentul în care şi-a asumat decizia retragerii din vânzare a cărţii „Sexul povestit celor mici”, după aproape 6 ani de la lansare. Declaraţia a fost făcută la o conferinţă de presă de membrii Consiliului Naţional al ONG-urilor din Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), Sergiu Ostaf, consideră că prin această decizie Guvernul nu doar că şi-a depăşit atribuţiile, dar a comis şi un abuz, îngrădind libertatea de exprimare.

„Această carte include şi informaţii de ordin ştiinţific, care demonstrează importanţa dezvoltării copilului în sensul echilibrat. Decizia Guvernului privind retragerea acestei cărţi din vânzare este un exemplu clasic de imixtiune nejustificată din partea Guvernului şi din partea autorităţilor publice centrale în libertatea de exprimare”, a subliniat Sergiu Ostaf.

Consiliul Naţional al ONG-urilor şi-a exprimat disponibilitatea să asiste editura la care a apărut cartea într-un eventual proces judiciar, a mai spus directorul CreDO.

Directorul Centrului de resurse „Tineri şi Liberi”, Antoniţa Fonari, secretar general al Consiliului ONG-urilor din Republica Moldova, a declarat că înainte să ia această decizie premierul Vlad Filat ar fi trebuit să consulte Consiliul naţional de participare, o organizaţie care întruneşte peste 30 de persoane din mediul neguvernamental de referinţă, pentru a discuta dacă această carte conţine sau nu lucruri amorale.

„După ce principii se conduce Guvernul când ia asemenea decizii, în special când această carte a primit avizul pozitiv al consiliului pentru moralitate. Sunt sigură că Vlad Filat nu a citit această carte, nu a citit nimic niciodată despre sexualitate”, a declarat Antoniţa Fonari.

Potrivit Consiliului Naţional al ONG-urilor, cartea "Sexul povestit celor mici"este una din puţinele care ghidează părinţii şi copii în educaţia sexuală corectă a copiilor.

Directorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Daniela Terzi Barbăroşie, preşedintele în exerciţiu al Consiliului Naţional a ONG-urilor, psiholog, consideră că sunt puţine cărţi pe piaţă privind educaţia sexuală a copiilor. Or educaţia sexuală a copiilor trebuie să pornească din momentul când apar primele întrebări în acest sens, adică la o vârstă precoce. Iar cartea "Sexul povestit celor mici"este difuzată în 20 de ţări. Limbajul acesteia este unul accesibil atât părinţilor, cât şi copiilor.

Despre retragerea cărţii din vânzare premierul a anunţat după şedinţa de marţi a Guvernului. Vlad Filat a explicat acestă decizie prin faptul că există semnale negative în ceea ce priveşte conţinutul lucrării.

http://info-prim.md