SIDO-SRM a finalizat realizarea proiectului „O nouă abordare a reducerii sărăciei în Moldova”



SIDO-SRM A FINALIZAT REALIZAREA PROIECTULUI „O NOUĂ ABORDARE A REDUCERII SĂRĂCIEI ÎN MOLDOVA”

Societatea Internaţională a Drepturilor Omului – Secţia din Republica Moldova (SIDO–SRM) a finisat realizarea proiectului „O nouă abordare a reducerii sărăciei în Moldova – eforturile comune ale ONG-urilor şi administraţiilor locale”, finanţat de Comisia Europeană şi implementat în Moldova în perioada ianuarie 2009 - decembrie 2010.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la INFOTAG, în cadrul căreia au fost făcute totalurile proiectului, Liubovi Nemcinova, preşedinta SIDO-SRM, a menţionat că scopul proiectului a constat în consolidarea cooperării dintre ONG-uri şi administraţiile publice locale (APL) în susţinerea persoanelor social-vulnerabile, dar şi acordarea de asistenţă, inclusiv psihologică, femeilor care se află în detenţie în penitenciarul Rusca sau cele care s-au aflat în conflict cu legea.

De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate întîlniri ale mamelor deţinute cu copiii lor. Astfel, în jur de 90 de copii s-au intîlnit cu mamele lor deţinute la Rusca. 

„Este un aspect psihologic foarte important ca copiii să-şi vadă mamele. Totodată, 200 de deţinute au primit consultaţii psihologice în penitenciar. Aceste categorii de persoane sînt de fapt cele mai vulnerabile şi întîmpină dificultăţi în procesul de integrare în societate. În rezultatul asistenţei acordate, acestea şi-au recăpătat încrederea în sine şi în oameni, au devenit mai comunicabile şi îşi pot stabili scopuri de viitor”, a spus directorul  SIDO-SRM.

Potrivit ei, un alt aspect important al acestui proiect a ţinut de instruirea persoanelor social-vulnerabile. În total 48 persoane au beneficiat de cursuri de frizer şi astfel pot obţine venituri pentru familie. 

Totodată, Nemcinova a menţionat că pe parcursul desfăşurării proiectului au fost organizate seminare şi mese rotunde destinate specialiştilor APL şi reprezentanţilor ONG-urilor, în cadrul cărora au fost puse în discuţie probleme ce ţin de colaborarea dintre acestea.

„Înainte de a începe proiectul mulţi reprezentanţi ai societăţii civile spuneau că nici nu puteau intra în primărie. Spre regret, problemele sociale ale cetăţenilor nu erau pe primul plan pentru autorităţi. În rezultatul desfăşurării proiectului am reuşit să îmbunătăţim lucrurile la acest capitol. Prin acţiunile pe care le-am întreprins în cadrul acestui proiect ne-am propus să dezvoltăm şi să consolidăm parteneriatul între autorităţile locale şi sectorul nonguvernamental în rezolvarea problemelor sociale”, a menţionat sursa citată.

Directorul de programe în cadrul „Gustav Stresseman Institute” din Bonn, partenerul proiectului, Jan U.Clauss, a menţionat că este foarte important că ONG-urile şi administraţiile publice locale s-au aşezat la masa de negocieri, precizînd că acest lucru este o mare realizare.

„Acest lucru este extrem de important pentru viitorul R.Moldova. Speram că proiectul nu va fi ultimul”, a spus sursa citată.

Întrebat care este situaţia femeilor din penitenciarele din Germania, el a spus că acolo penitenciarele pentru femei sînt rare, deoarece  rata criminalităţii dintre femei si barbaţi este de 1 la 10. 

„Bineînţeles însă că şi condiţiile de detenţie sînt altele. Dar vreau să precizez că şi R.Moldova a început să aibă progrese în acest sens”, a spus el.

Hans Born, preşedintele Pro NGO!, partenerul german al proiectului, a menţionat că, deşi criza a afectat şi Germania, totuşi proiectul a continuat, pentru a oferi o şansă păturilor social-vulnerabile.

INFOTAG precizează: Valoarea totală a proiectului este de 700 mii euro, dintre care 75% sînt acordaţi de Comisia Europeană, iar 25% de partenerii proiectului.

 

http://www.infotag.md