Îndreptarea spre spaţiul estic ar putea duce la rezilierea contractelor cu vestul, Sergiu Ostaf



O eventuală aderare a Republicii Moldova la uniunea vamală dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan ar fi în contradicţie cu majoritatea acordurilor semnate cu Uniunea Europeană, susţine directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Sergiu Ostaf. 

„Cei care optează pentru această opţiune fie că nu cunosc procesul de negocieri, fie că optează pentru renegocierea anumitor angajamente clar formate”, a menţionat Sergiu Ostaf în cadrul unor dezbateri, luni, în sala de conferinţe a Agenţiei de presă „Info-Prim Neo”. 

Expertul a declarat că Republica Moldova are deja angajamente cu Uniunea Europeană în domeniul justiţiei, drepturilor omului, circulaţiei libere a bunurilor, dar şi angajamente asumate privind libera circulaţie a persoanelor. 

„Ar fi absolut incoerent din partea autorităţilor publice şi din partea actorilor politici să revizuiască aceste angajamente şi contracte încheiate pe mai multe segmente”, a menţionat Sergiu Ostaf. 

Directorul CREDO consideră că şansele Republicii Moldova de a-şi construi o societate orientată spre binele cetăţenilor sunt mult mai mari în spaţiul Uniunii Europene, unde există soluţii în domeniul social şi economic. „Oferta şi susţinerea financiară vine din acest spaţiu mult mai generoasă şi necondiţionată. În spaţiul estic există interese de-ale noastre, există parteneri de cooperare, însă calitatea acestor relaţii este foarte diferită”, a conchis expertul.

 

http://info-prim.md