Părinţii acuză că la Centrul Artico copii sunt impuşi să danseze în mucegai



Scandal la Centrul republican pentru copii „Artico”. Mai mulţi conducători artistici şi părinţi acuză administraţia centrului că a transferat nejustificat copii care frecventează orele de dans într-o altă sală, în care nu există condiţii de antrenament, pentru că nu sunt oglinzi, tavanul este spart, podeaua dărâmată şi persistă miros de mucegai. Pe de altă parte, administraţia centrului susţine că decizia a fost luată în conformitate cu recomandările Centrului pentru Medicină Preventivă, întrucât sala în care copii exersau până acum nu se încălzeşte, transmite Info-Prim Neo. 

Conducătorul artistic al ansamblului „Eos”, Angelina Pavel, a declarat într-o conferinţă de presă, marţi, că în blocul în care sunt forţaţi să se mute copii condiţiile sunt inacceptabile. „Ni s-a spus că acesta este decizia medicinei preventive, dar nu ni s-a prezentat niciun document. Ei declară că sunt îngrijoraţi de sănătatea copiilor, dar impun copii să danseze în condiţii inumane. Mai bine medicina preventivă ar analiza sala în care sunt alungaţi copii”, a menţionat Angelina Pavel, spunând că angajaţilor li s-a dat de înţeles că vor fi concediaţi dacă vor da publicităţii acest caz. 

Angelina Pavel susţine că la mijloc este un interes personal al directorului Centrului, Aurelia Hâncu, care impune copii să se filmeze pentru anumite spoturi publicitare. „Dar noi nu dorim show-uri, noi dorim să promovăm arta dansului scenic, dar nu să prezentăm interesele administraţiei”, a declarat conducătorul artistic al ansamblului „Eos”. 

Igor Grigoriev, conducătorul ansamblului „Temperamento”, a spus că mai mulţi colegi sunt şantajaţi de administraţie, dar nu au curajul să o spună. Problemele au început încă din vara anului 2009. 

Lilia Musteaţă, mama unui copil de 11 ani, a declarat că părinţii au investit foarte mult pentru dotarea sălii vechi cu oglinzi şi pentru a repara podeaua. „Nu dorim să fie închisă sala de dans. Noi am amenajat-o pentru copiii noştri. Nu aş dori ca copilul meu să se îmbolnăvească. În celălalt bloc podelele sunt rele, condiţiile nefavorabile, nu doresc să merg cu copii prin spitale”, a spus femeia. 

Olga Budoreţchi, mamă a unei fetiţe de 5 ani, susţine că nu va da copilul său în altă clasă de dans. „Fata este obişnuită cu colectivul şi cu copii şi, de aceea, nu este normală această situaţie. Vom merge mai departe să rezolvăm această problemă”, a spus Olga Budoreţchi. 

Directorul Centrului, Aurelia Hâncu, şi-a făcut apariţia la conferinţă pentru a explica că blocul unde se desfăşoară lecţiile de dans nu este conectat la căldură. De aceea, s-a luat decizia de a transfera copii într-o altă sală, spre binele lor. Iar toate documentele au fost avizate de Centrului pentru Medicină Preventivă.

 

http://info-prim.md