În municipiul Bălţi a fost lansat serviciul de asistenţă socială „Echipa mobilă”



Astăzi, la Bălţi, a fost lansat serviciul de asistenţă socială pentru persoane cu dizabilităţi – Echipa mobilă, care va funcţiona la nivel de municipiu. Acest serviciu a fost constituit în cadrul Asociaţiei Obşteşti „Somato”, în parteneriat cu Primăria municipiului Bălţi şi cu sprijinul Proiectului “Comunitate Incluzivă – Moldova”.

La evenimentul de lansare au participat reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Primăriei municipiului Bălţi, ONG-urilor naţionale şi locale, Proiectului „Comunitate Incluzivă – Moldova”, părinţi şi copii beneficiari de serviciu.

 

Echipa mobilă constituită la Bălţi oferă gratuit asistenţă la domiciliu persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor lor din municipiu, contribuind prin aceasta la: depistarea precoce a copiilor cu dizabilităţi, prevenirea instituţionalizării şi integrarea socială a acestora, asigurarea accesului lor şi al familiilor la servicii de recuperare şi reabilitare de calitate.

Serviciile prestate de Echipa mobilă sînt individualizate şi variază în funcţie de nevoile identificate. Astfel, persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de: servicii medicale, servicii de asistenţă socială, servicii de reabilitare / recuperare (kinetoterapie, terapie ocupaţională, servicii logopedice, asistenţă psihologică), instruire specială pentru stimularea dezvoltării persoanelor cu dizabilităţi, dezvoltarea abilităţilor persoanelor cu dizabilităţi pentru o viaţă independentă în comunitate ş.a.

 

Echipa mobilă din municipiul Bălţi este al treilea serviciu de acest tip creat în parteneriat cu autorităţile publice raionale/municipale. Primele două Echipe mobile au fost inaugurate în raioanele Ialoveni şi Hînceşti, iar o alta va fi lansată în timpul apropiat în municipiul Chişinău. Pînă în anul 2013, cu sprijinul proiectului „Comunitate Incluzivă – Moldova” vor fi create 9 Echipe mobile în diferite regiuni ale Republicii Moldova.

 

Proiectul „Comunitate Incluzivă – Moldova” este implementat de Keystone Human Services International Moldova Association cu susţinerea financiară a Open Society Foundations / Iniţiative în Sănătatea Mintală, în parteneriat cu Fundaţia Soros Moldova şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Republica Moldova şi are drept scop de a contribui la reformarea sistemului de îngrijire şi protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi în vederea incluziunii sociale a acestora.