Mass-media si societatea civila – parteneriat pentru rezolvarea problemelor sociale



Treisprezece jurnalişti şi-au consolidat abilităţile de reflectare a tematicilor sociale, în cadrul unui training organizat în perioada 25-27 noiembrie la Tiraspol.

Instruiţi de trainerii Milena Dimitrova şi Ludmila Covali, jurnalişti de la Chişinău, Tiraspol, Dubăsari, Comrat, Râbniţa au avut posibilitatea să înveţe noi tehnici de mediatizare a tematicilor sociale atât în presa scrisă, cât şi în radio şi TV.

Potrivit trainerului bulgar Milena Dimitrova, în afară de principiile generale ale jurnalismului de înaltă calitate, jurnalistul care scrie pe teme sociale, trebuie să respecte şi câteva principii specifice: corectitudine, dreptate, sinceritate. „Este în puterea jurnaliştilor să faciliteze comunicarea dintre autorităţi şi societate şi să contribuie la soluţionarea anumitor probleme sociale”, a menţionat Milena Dimitrova.

Maria Parfionova, director Radio Gagauzia (Comrat), a spus că acest training a ajutat-o să depisteze noi idei pentru subiectele sociale pe care le va realiza. „Au fost foarte utile atelierele practice la care am participat, deoarece împreună cu colegii am reuşit să elaborăm conceptul unei emisiuni sociale radio, care să abordeze problemele oamenilor simpli”.

De asemenea, jurnaliştii au avut posibilitatea să se întâlnească cu reprezentanţii mai multor ONG-uri din regiunea transnistreană, care se ocupă direct de soluţionarea problemelor sociale ce îi vizează pe copiii cu dificultăţi, pensionari, etc.

Svetlana Zaharova, angajată a publicaţiei „Adevărul Nistrean” (Tiraspol), a menţionat că a avut o posibilitate unică de a stabili direct contacte cu reprezentanţii acestor ONG-uri. „Am conştientizat faptul că mass-media cu susţinerea organizaţiilor neguvernamentale pot rezolva problemele sociale existente”.

Training-ul „Reflectarea de către mass-media a subiectelor sociale” s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor mass-media de a reflecta subiectele de interes public”, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului. Proiectul este implementat de CJI în parteneriat cu Centrul Media de la Tiraspol şi Centrul pentru Dezvoltare Media, din Sofia, Bulgaria.