De ce au votat puţini tineri? Răspunul îl găseşti aici



Studenţii nu erau suficient de bine informaţi despre posibilitatea de a vota la locul de studii, astfel mulţi dintre ei nu şi-au exercitat dreptul la vot. A explicat secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte Nicolae Panfil, în cadrul unei şedinţe de marţi, 30 noiembrie, din care motiv rata participării tinerilor la alegeri a fost mai mică.

Potrivit lui Panfil, un alt motiv este că cei care aveau viza de reşedinţă în localitatea unde activează, s-au întors acasă pentru a vota, însă acasă erau puşi să voteze în regiunea unde îşi au viza de reşedinţă".

Secretarul a prezentat un raport care apreciază campania electorală drept una liberă şi cu îmbunătăţiri semnificative, însă nu în totalitate corectă, deoarece sursele mass-media au fost imparţiale, precum şi insuficiente.

Preşedintele Consiliului Naţonal al Tineretului din Moldova Sandu Coica, a subliniat că cetăţenii care trăiesc în regiunea Transnistreană au fost foarte slab informaţi. Potrivit lui, alegătorii din stânga Nistrului aveau drept surse de informare internetul, unele spoturi electorale şi tinerii care îşi fac studiile în Chişinău.

"Am vizitat localităţi mai limitrofe, precum Varniţa, Coşniţa, Pârâta şi am observat că lipseau afişele electorale, mai puţine partide şi-au făcut acolo campanie. Atunci am mobilizat noi cetăţenii printr-o campanie de educaţie civică, prin informaţie de caracter social", a menţionat Coica.

Conform datelor oferite în raport mass-media, care a reflectat campania electorală a fost imparţială în primele săptămâni, pe când în ultima săptămână s-a observat o tendinţă mai puternică de partizanat pentru anumite partide politice. Raportul prezintă că Prime a favorizat PD, NIT a rămas fidel PCRM, iar Vocea Basarabiei a favorizat PL şi PLDM.

 

http://www.politik.md