La Măgdăceşti va fi deschis un centru de incluziune socială



În jur de 25 de copii cu dizabilităţi şi din familii social-vulnerabile vor beneficia de serviciile Centrului de Resurse în Educaţie Incluzivă din Măgdăceşti, Criuleni, care va fi deschis la 1 decembrie. Evenimentul face parte din şirul de activităţi al Săptămânii Incluziunii Sociale (29 noiembrie – 3 decembrie), transmite Info-Prim Neo. 


Centrul de Resurse pentru Educaţie Incluzivă, din incinta liceului din Măgdăceşti, a fost gândit ca un serviciu de susţinere a copiilor cu dizabilităţi fizice sau mintale medii şi uşoare, a copiilor din familii social-vulnerabile, din familii incomplete, orfani sau rămaşi fără îngrijire părintească, precum şi a copiilor care se confruntă cu probleme de reuşită şcolară, cu probleme de comportament, copii neşcolarizaţi sau care au fost reîntorşi în familie din instituţii rezidenţiale. 

Parascovia Muntean, manager dezvoltare socială Keystone Human Services International Moldova, a declarat pentru Info-Prim Neo că scopul acestui centru este de a ajuta, mai întâi de toate, copii care frecventează şcoala. „Unii rezistă şi două şi trei lecţii, dar în momentul în care copilul îşi pierde interesul sau fizic nu rezistă poate merge în centru unde să aibă anumite ocupaţii”, a spus Parascovia Muntean. 

În activităţile dedicate copiilor va fi antrenată o echipă de 7 specialişti, din care face parte inclusiv un psiholog, un logoped, dar şi diriginţii claselor în care învaţă beneficiarii centrului. Această echipă va colabora şi cu asistentul social din comunitate. 

Pe lângă copii, pot beneficia de serviciile centrului atât profesorii, cât şi părinţii copiilor. Aceştia îşi pot îmbogăţi cunoştinţele cu literatura de specialitate. 

Centru de Resurse pentru Educaţie Incluzivă a fost deschis cu sprijinul proiectului „Comunitate Incluzivă – Moldova” , implementat de Keystone Human Services International Moldova, cu susţinerea Institutului pentru o Societate Deschisă în parteneriat cu Fundaţia Soros, autorităţile publice centrale şi locale, şi administraţia liceului din Măgdăceşti.

 

http://info-prim.md