„Onorată instanţă, am dreptul să nu fiu speriat!”, campanie CNPAC



Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) lansează campania „Onorată instanţă, am dreptul să nu fiu speriat!”. Campania este adresată ofiţerilor de urmărire penală, procurorilor şi judecătorilor. Scopul este de a îmbunătăţi atitudinile şi practicile profesioniştilor faţă de copii care participă la proceduri legale în calitate de martori sau victime ale abuzului şi violenţei, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al CNPAC.

„Un copil, victima unui abuz sau a neglijării, atunci când este antrenat în proceduri legale trăieşte de foarte multe ori emoţii negative într-un sistem care, de fapt, ar trebui să-l protejeze. Trăirea repetată a emoţiilor negative, dar şi frica de reprezentanţii instituţiilor de drept, precum şi aflarea în prezenţa abuzatorului în sala de judecată, duce la revictimizarea copilului”, subliniază preşedintele CNPAC, Daniela Sâmboteanu.

În cadrul Campaniei „Onorată instanţă, am dreptul să nu fiu speriat!” CNPAC va efectua o analiză a legislaţiei naţionale şi va veni cu recomandări specifice de îmbunătăţire a acesteia, în corespundere cu prevederile Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, precum şi a altor documente internaţionale.

Vor fi distribuite materiale informative destinate pregătirii copilului-martor şi familiei acestuia pentru depunerea mărturiilor în instanţa de judecată. Broşurile vor fi distribuite copiilor şi familiilor prin intermediul ofiţerilor de urmărire penală, procurorilor, psihologilor şi asistenţilor sociali implicaţi în intervenţii pe respectivele dosare.

Campania „Onorată instanţă, am dreptul să nu fiu speriat!” este iniţiată de CNPAC cu sprijinul Ministerului Justieţiei şi Procuraturii Generale şi cu susţinerea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în cadrul programului Academiei pentru Dezvoltare Educaţională (AED) „Consolidarea Societăţii Civile în Moldova”.

 

http://www.info-prim.md