Dezbateri publice ale tinerilor la Mascauti, Criuleni



MascautiLa Mascauti, Criuleni a avut loc o activitate inedita pentru localitatea data: dezbateri publice cu participarea tinerilor. La eveniment au participat 84 tineri, dintre care 66 cu drept de vot (18 – 35 ani).

Tinerii s-au inclus cu entuziasm in grupul de initiativa. In total au activat in grup 15 tineri cu virste cuprinse intre 18 – 32 ani. Activ s-au implicat in evidentierea problemei prioritare din punctul lor de vedere, pentru a fi pusa in dezbateri tema: "Participarea tinerilor la alegeri este importanta, votul meu conteaza?". Au alcatuit si distribuit 150 invitatii semenilor din localitate, prin care i-au indemnat sa participle si sa isi exprime optiunea lor asupra problemei inaintate. Tineri s-au intrunit in 4 sedinte de lucru, unde au discutat problema si au adus argumente convingatoare "PRO" si "CONTRA". Au cautat argumente cum vor convinge alegatorii ca optiunea pentru care opteaza este cea corecta. Au distribuit in localitate materiale promotionale despre alegerile din 28 noiembtie 2010, au amenajat biroul electoral cu pancarte, baloane pe care erau inscriptionate mesajele lor catre alegatori. Au participat membri a 2 organizatii de tineret ai partidelor politice. A mai mai fost prezent si primarul satului, 2 consilieri locali. Moderatorul dezbaterilor, Valeriu Tabirta a reusit sa ii invioreze pe participanti ca sa aiba loc o discutie activa, libera si degajata. Echipele au expus mesajele convingator, au adresat cite 2 intrebari reciproc si au raspuns la intrebari cu mult ardoare aparindusi pozitia pentru care optau. Au fost suficient de convingatori ambele echipe. Argumentul principal al echipei CONTRA a fost ca tinerii de 18 – 25 de ani, nu au capacitatea necesara de a lua asa decizii importante si au pledat ca dreptul de a vota sa fie obtinut dupa 21 ani. La sfirsit au mai adresat cite un mesaj de inchieiere, indrumind alegatorii sa fie sustinuti. Dezbaterile au durat o ora, dupa care au trecut la procesul de votare. Din 66 de alegatori cu drept de vot, marea majoritate si-au exprimat vointa PENTRU. Proiectul a reusit, tinerii au experimentat o lectie de participare activa, in luarea unei decizii. Au capatat experienta de a lucra in echipa, de a-si exprima vointa in mod liber si democratic. S-a observant entuziasmult tinerilor, de a mai organiza si participa la astfel de activitati, unde ar putea liber sa isi exprime punctul de vedere, in deosebi, ce tin de localitate, de interesele lor cum ar fi: organizarea timpului lor liber, studiile si posibilitatile care le-ar asigura un trai decent aici acasa. S-au facut poze si inscrieri video pentru mediatizarea proiectului la nivel de comunitate, care vor pute pe larg vizionate pe larg pe paginile web www.mascauti.md si www.criuleni.info.md

Activitatea data s-a desfasurat in cadrul proiectul „Consolidarea încrederii prin democraţie participativă şi implicarea tinerilor în actul decizional" este realizat de „Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Republica Moldova" prin intermediul Fundaţiei Est - Europene din resursele financiare acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA şi Fondul Naţional pentru Democraţie (NED). Mesajul aparţine „Alianţei Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Republica Moldova" şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Liuba Moraresco, Coordonator Local