Romii către guvernanţi: Mulţumesc!



Uniunea Tinerilor Romi din Republica Moldova „Tarnă Rom” şi „OpreOCeacimos” lansează campania de sensibilizare „Mulţumesc!”. „Vrem să sensibilizăm atât societatea, cât şi guvernanţii, să îşi asume responsabilităţi în soluţionarea problemelor romilor”, a declarat, vineri, la o conferinţă de presă preşedintele ONG-ului „Tarnă Rom”, Marin Alla, citat de Info-Prim Neo. 


Campanii similare au loc în 5 ţări, fiecare ţară pregătind mesaje proprii pentru cetăţeni şi pentru autorităţi. În Moldova campania va include o acţiune de informare adresată comunităţii rome, mese rotunde în zonele Nord, Centru şi Sud, organizate împreună cu administraţia publică locală. 

„Vrem ca guvernanţii să nu să se teamă de cuvântul „rom” şi să nu refuze strategii şi politici sociale în reducerea necesităţilor romilor. Sloganul campaniei este: „Viitorul Romilor depinde de Voinţa Politică a Statului”. Postere cu sloganul dat vor fi afişate în sediile ministerelor de resort, sediile primăriilor şi consiliilor raionale, pentru că aceştia sunt actorii cheie care trebuie să soluţioneze problemele în Republica Moldova”, a spus Marin Alla. 

Potrivit „Tarnă Rom”, problemele legate de accesul la educaţie, la servicii de sănătate, la angajare în câmpul muncii etc. sunt comune pentru toată populaţia republicii, dar rezolvarea lor se face cu discriminarea unor grupuri etnice. 

„Noi, romii din Republica Moldova, solicităm ca problemele noastre să fie soluţionate în comun cu problemele celorlalte etnii. Dar atragem atenţie că bani pentru romi trebuie direcţionaţi şi la nivel local, pentru că problemele romilor sunt în comunităţi, iar administraţia publică locală nu le poate soluţiona fără resurse financiare”, a declarat Marin Alla pentru Info-Prim Neo. 

„Nu mai avem nevoie de planuri de acţiuni cum au mai fost făcute până acum, care nu au prevăzut practic nicio finanţare. Dacă vrei să realizezi ceva trebuie să investeşti în aceasta”, a adăugat preşedintele asociaţiei obşteşti „OpreOCeacimos”, Valeriu Căldăraru. 

Uniunea Tinerilor Romi din Republica Moldova „Tarnă Rom” este membră a reţelei internaţionale „Ergo”, organizaţie care promovează vocea romilor în 8 ţări: România, Albania, Moldova, Turcia, Serbia, Olanda, Bulgaria. 

Potrivit datelor oficiale în Moldova locuiesc peste 12 mii de romi. În acelaşi timp, statisticile ONG-urilor care apără interesele acestei minorităţi numără 250 de mii de romi în republică

 

http://info-prim.md